Mynář bere měsíčně až 120 tisíc. Zapomněl ovšem dodat, že čistého

Hradní kancléř Vratislav Mynář bere měsíčně 120 tisíc korun včetně odměn, základní plat je necelých 80 tisíc. Řekl to v rozhovoru pro Deník s tím, že Pražský hrad v pondělí zveřejní i platy dalších úředníků z týmu Miloše Zemana, včetně Hynka Kmoníčka. Podle serveru Lidovky.cz ale Mynář zveřejnil čistý příjem, nikoliv hrubý, jak se v takovém případě obvykle uvádí. Vyplývá to ze žádosti, kterou poslal na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Od Hradu tak kancléř dostává přibližně stejný plat, jako má například premiér. Vratislav Mynář bude dnes od 18:35 hostem Interview ČT24.

„Průměrný čistý měsíční příjem v Kč u Vedoucího Kanceláře prezidenta republiky činí 119 636,“ stojí v dokumentu, který mají Lidovky.cz k dispozici. Mynář dokonce v žádosti ochráncům dat sám poradil, jak mají hrubý příjem vypočítat: „Pro potřebu zjištění výše hrubého platu cca je možnost použití koeficientu 1,4.“ Měsíční hrubý příjem prezidentova kancléře je dle tohoto výpočtu 167 490,4 korun. Mynář tak má jen o necelé dva tisíce nižší plat než premiér. Bohuslav Sobotka dostává měsíčně 150 100 korun hrubého a k tomu 19 200 jako náhrady.

Mynář se dlouho zdráhal svou výplatu odtajnit. Chtěl se tak prý vyhnout osudu Vrchního státního zastupitelství v Praze. To na příkaz své šéfky Lenky Bradáčové zveřejnilo informace o platech zaměstnanců a ÚOOÚ mu za to následně uložil pokutu. Minulý týden proto kancléř uvedl, že svůj plat zveřejní, jakmile obdrží kladné stanovisko ÚOOÚ. To nyní dostal a o svém platu promluvil v rozhovoru pro Deník. „Můj základní plat je necelých 80 000 korun, a když k tomu připočtu kvartální odměny, které jsou variabilní, dělá plat téměř 120 000 korun. Je to nejvyšší úřednický plat na Hradě,“ konstatoval. Zapomněl ovšem dodat, že už jde o čistý příjem.

V pondělí by měla prezidentská kancelář na svém webu zveřejnit i platy všech ředitelů odborů. Týkat se to bude například šéfa zahraničního odboru Hynka Kmoníčka, ředitele analytického odboru Radka Augustina nebo hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který řídí tiskový odbor Hradu.

Kvůli neochotě zveřejnit příjmy nedávno kancléře kritizovala poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová a opakovaně na to upozorňoval tisk. Mynář tuto kritiku odmítal jako hysterické a účelové výkřiky.

Klaus zveřejnil platy až po prohraném soudu, Hájek bral 111 tisíc

Zveřejnění platů vrcholných zaměstnanců se ale Hrad bránil i za Václava Klause. Kancelář prezidenta republiky je v roce 2012 zveřejnila až po té, co prohrála soudní spor s Lidovými novinami, které tyto údaje požadovaly. Průměrný měsíční příjem vicekancléře Petra Hájka byl tehdy v prvním pololetí 111 666 korun, prezidentův tajemník Ladislav Jakl bral 103 786.

Deník požadoval zveřejnění platů vysoce postavených pracovníků Hradu na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z června 2011. Soud tehdy konstatoval, že „za příjemce veřejných prostředků je nutno považovat i státem placené zaměstnance“. Rozhodnutí ale kritizoval Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Jeho zástupci se nakonec s ministerstvem vnitra, kanceláří ombudsmana a sdružením Otevřená společnost (OS) dohodli, že úřady budou moci odmítnout žádost o poskytnutí informace o výši platů a odměn zaměstnanců placených z veřejných rozpočtů, ale jen ve zcela výjimečných případech.

Vydáno pod