Pilulka nouzové antikoncepce bez věkového omezení jde do lékáren

Praha – Lékárny v Česku začínají prodávat „nouzovou antikoncepci“, jejíž použití nemá věkové omezení. Její prodej umožnilo rozhodnutí Evropské komise. Odborníci ale zdůrazňují, že použití pilulky má být bez ohledu na její dostupnost pouze výjimečné.

Události: Pohotovostní antikoncepce i pro mladší 16 let (zdroj: ČT24)

Nová antikoncepční pilulka, která zabrání nechtěnému těhotenství, i když je použita až po pohlavním styku, ve středu zamířila do českých skladů, napsaly Lidové noviny. Od čtvrtka bude možné zakoupit ji v mnoha lékárnách. Od obdobných pilulek, které již jsou k dostání, se liší tím, že je možné prodávat ji bez věkového omezení a funguje až s pětidenním zpožděním. Lékárny však ubezpečují, že ji nebudou rozdávat bez rozmýšlení. „Přípravek bude vydávat magistra, která s pacientkou provede krátký rozhovor,“ zdůraznila vedoucí lékárnice Lékárny Budějovická Zuzana Kramková.

Tuto pilulku a způsob podání kritizuje řada občanských sdružení. Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčby Zdeňka Blahuty však nová antikoncepce není zdraví škodlivá, pokud ji ovšem ženy a dívky použijí pouze tak, jak mají. „Je určena pouze k pohotovostní antikoncepci, čili se předpokládá, že bude užívána v režimu takzvané záchranné brzdy,“ upozornil.

Spotřeba pohotovostní antikoncepce
Zdroj: ČT24

V prodeji zůstávají i další „záchranné brzdy“, které mají chránit před nechtěným těhotenstvím. Ty prodávají lékárny i nadále pouze od 16 let. „Pacientka musí ukázat občanský průkaz a vyplnit krátký dotazník. Na základě toho přípravek vydáme,“ uvedla Zuzana Kramková. Podle čísel z distribuce léků užívání pohotovostních pilulek celkově roste.

Na trhu je také k dostání potratová pilulka, která může ukončit už potvrzené těhotenství. Ta se podává pouze pod dohledem lékaře. „Tableta je podána přímo v ambulanci, kde je lékař a sestra, je vyloučeno, že by se ty tabletky dostaly do oběhu,“ poznamenal gynekolog Ústavu pro péči o matku a dítě Petr Křepelka.