Stát se omluvil trojici exposlanců ODS za kauzu tzv. trafik

Praha - Stát se dnes veřejně omluvil trojici exposlanců ODS za stíhání a vazbu v kauze tzv. trafik. Ministerstvo spravedlnosti zaslalo text omluvy ČTK, České televizi a Českému rozhlasu. Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř také dostanou statisícové odškodné. Exposlanci si údajně nechali slíbit místa ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu, a umožní tak schválení daňového balíčku vlády Petra Nečase (ODS). Soud ale dospěl k závěru, že Šnajdr, Fuksa a Tluchoř jsou kvůli poslanecké indemnitě, tedy neodpovědnosti za jakékoli projevy ve Sněmovně, vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení.

Stát se omluvil trojici exposlanců ODS (zdroj: ČT24)

Tluchoř, Fuksa a Šnajdr pak po tomto verdiktu žádali za nezákonné stíhání a zhruba měsíční pobyt ve vazbě omluvu a také milionové odškodnění. Koncem března se ale dohodli s ministerstvem spravedlnosti na smírném řešení. Jednotliví poslanci nakonec dostanou odškodnění v rozmezí 500–850 tisíc korun.  

  • „Česká republika se omlouvá za nezákonný postup a nezákonné trestní stíhání poškozeného Marka Šnajdra, které vedlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, jakož i za jeho nezákonnou vazbu. Tento nezákonný postup vedl k profesní a společenské újmě poškozeného, za což se Česká republika Marku Šnajdrovi omlouvá,“ uvedlo ministerstvo a stejně formulovalo také omluvy pro Fuksu a Tluchoře.

Trojice nezvedla ruku pro daňový balíček 

Kauza je jedním z případů kolem někdejší ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové), které vedly v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Začala už v roce 2012, kdy se vládní koalici nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto daňového balíčku. Kromě opozice hlasovalo proti i šest poslanců ODS. Mezi nimi byli i Šnajdr, Fuksa a Tluchoř, kteří ale později složili poslanecké mandáty, čímž umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách Čepro a Český aeroholding.

Trojice bývalých poslanců byla zadržena a skončila ve vazbě, protože si podle vyšetřovatelů nechali slíbit lukrativní místa jako úplatek za složení mandátů. Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že Šnajdr, Fuksa a Tluchoř jsou kvůli poslanecké indemnitě, tedy neodpovědnosti za jakékoli projevy ve Sněmovně, vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a nelze je trestně stíhat. V kauze „trafik“ jsou však dále stíháni bývalý premiér Nečas, Jana Nečasová a někdejší Fuksův náměstek na ministerstvu Roman Boček.

Soud sdělil v usnesení k případu exposlanců ODS, že projevem nejsou jen slovní výroky, ale také gesta, písemná podání, návrhy a jiné projevy vůle v souvislosti s výkonem mandátu. Tři bývalí zákonodárci proto žádali po rozhodnutí Nejvyššího soudu od státu omluvu a odškodné za nezákonné trestní stíhání a zhruba měsíční pobyt ve vazbě. Na smírném řešení se dohodli s ministerstvem spravedlnosti koncem března.

Vydáno pod