Šest trestů a jedno zproštění navrhl žalobce za ostravský metanol

Zlín – Šest mužů by mohlo jít na šest až deset let za mříže, sedmý zřejmě vyvázne bez trestu. Tak vidí závěr procesu s aktéry tzv. ostravské větve metanolové kauzy žalobce Jiří Zemek. Původně podle obžaloby mužům hrozily za obecné ohrožení až výjimečné tresty. Státní zástupce ale pod vlivem rozhodnutí olomouckého vrchního soudu navrhl jejich jednání překvalifikovat na ohrožování zdraví závadnými potravinami, které má mírnější trestní sazbu. Tresty za úmyslné obecné ohrožení v tzv. zlínské větvi kauzy zrušil letos v lednu Vrchní soud v Olomouci.

Na severní Moravě byl namíchaný, na severní Moravě nejvíc zabíjel. Otrávený alkohol, který v tzv. metanolové kauze připravil o život celkem 47 lidí, zaměstnává tuzemské soudy už téměř dva roky. U zlínského soudu dnes zazněly závěrečné řeči v tzv. ostravské větvi kauzy. Figuruje v ní sedm údajných prodejců a distributorů, kteří mají podle obžaloby na svědomí smrt osmi lidí.

Podle žalobce dostal otrávený alkohol na severní Moravu prodejce Martin Jirout. Ten původně dostal 16letý trest vězení, Vrchní soud v Olomouci ale verdikt za úmyslné obecné ohrožení zrušil a nařídil případ znovu projednat. Právě s postojem vrchního soudu se musel žalobce nově vyrovnat, navrhl proto překvalifikovat jednání obžalovaných na ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Závěrečné řeči v ostravské větvi metanolové kauzy (zdroj: ČT24)

Jedno přiznání a jedna neprokázaná vina

Otrávený alkohol měli na severní Moravě distribuovat především Michal a Miroslav Klöselovi. Těm Jirout do Havířova zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů závadného alkoholu. Podle státního zástupce se alkohol přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala dostal ke spotřebitelům. Michal Klösel se jako jediný k činu doznal a omluvil se. Naopak jeho bratr Miroslav podle výpovědí v kauze nefiguroval, žalobce ho proto navrhl zprostit obžaloby.

Navržené tresty

  • Martin Posládék – deset a půl roku
  • Michal Klösel  – osm let a devět měsíců
  • Martin Svoboda – osm let a tři měsíce
  • Petr Čagan – osm let
  • Bohumil Malátek – osm let
  • Václav Zlámal – šest a půl roku
  • Miroslav Klösel  - zproštění obžaloby

Další obžalovaný Petr Čagan údajně opatřil Bohumilu Malátkovi 150 litrů alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé, Malátek má údajně na svědomí i další ženu. Čagan prý dodal i alkohol do Brna, kde jeho konzumaci nepřežil další muž.

Obžalovaní a odsouzení v Metanolové kauze
Zdroj: ČT24

Metanolová aféra začala 3. září 2012, od té doby se nelegálním alkoholem, který obsahoval i vysokou koncentraci toxického metanolu, otrávily desítky lidí. Celkem metanol prokazatelně zabil 47 osob, dalších 90 se otrávilo. Mnozí z nich mají vážně poškozené zdraví, řada lidí přišla o zrak. Kauza přinesla řadu změn ve výrobě a prodeji alkoholu, na podzim 2012 stát přistoupil k bezprecedentnímu kroku a téměř na dva týdny vyhlásil prohibici. Státní zástupce podal obžalobu na 31 lidí. Případy 14 z nich zlínský krajský soud delegoval na okresní soudy po celé zemi. Dva hlavní míchači otrávené směsi už byli pravomocně odsouzeni k doživotním trestům.