Sestra prý vraždila pacienty draslíkem, aby si ulehčila práci

Ústí nad Labem – Bývalá zdravotní sestra zabíjela bezmocné pacienty v rumburské nemocnici, aby si ulehčila práci. Vyplývá to z textu obžaloby, kterou má ČTK k dispozici. Věra Marešová měla celkem šest pacientů zabít draslíkem, poprvé podle žalobců vraždila v roce 2010. V případě odsouzení jí hrozí až doživotí.

Vraždy se měly odehrát na jednotce intenzivní péče interního oddělení Lužické nemocnice. Všechny oběti byly vysokého věku a potřebovaly neustálou péči. Podle informací ČTK znalci u Marešové neodhalili žádnou duševní nemoc nebo poruchu. Státní zástupce tvrdí, že si chtěla ulehčit práci. „Takto jednala proto, aby si ulehčila od svých ošetřovatelských povinností, které měla vůči této pacientce, neboť se jednalo o osobu vysokého věku a nemohoucí, vyžadující neustálou zdravotní péči,“ popisuje žalobce jednotlivé vraždy.  

Do krevního oběhu prý Marešová všem obětem vpravila draslík. „Čímž vědomě na základě svých odborných znalostí způsobila rozvrat vnitřního prostředí, který měl za následek poruchy srdečního rytmu, takzvanou komorovou tachykardii s následnou zástavou srdeční činnosti a smrt,“ píše státní zástupce v obžalobě.  

Padesátiletou zdravotní sestru policie obvinila z vraždy loni v srpnu. Po prozkoumání dalších 11 podezřelých úmrtí v Lužické nemocnici pak kriminalisté rozšířili obvinění o dalších pět případů a od té doby je žena ve vazbě. Zdravotní sestra měla vraždit již od roku 2010. Zprvu se hovořilo i o variantě, že prováděla eutanazii, a tedy byl v jejím konání dobrý úmysl. Vyšetřování však tuto variantu vyloučilo.

Výběr událostí kolem podezření z vražd v Rumburku

6. června 2014 - V Lužické nemocnici v Rumburku zemřela sedmdesátiletá pacientka. Lékař Petr Vondráček zjistil, že u zemřelé před smrtí prudce stoupla hladina draslíku, který způsobil srdeční arytmii. Zástupce vedení nemocnice posléze podal trestní oznámení na jednu ze zdravotních sester kvůli podezření ze spáchání trestného činu.

22. srpna 2014 - V souvislosti s úmrtím pacientky obvinila policie z vraždy tehdy už bývalou zdravotní sestru, padesátiletou Věru Marešovou, která byla vzata do vazby. V tisku se posléze objevila spekulace, že šlo o eutanazii. Nemocnice nepotvrdila podezření na víc případů.

23. srpna 2014 - Vedení nemocnice oznámilo, že zpřísnilo vnitřní předpisy týkající se kontrol zdravotní dokumentace a nakládání s vybranými léky.

25. srpna 2014 - Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec řekl, že policie prošetřuje dalších 11 případů úmrtí v rumburské nemocnici.

3. září 2014 - Státní zástupce Jakovec řekl Mladé frontě Dnes, že obviněná podle policie neprováděla eutanazii.

16. září 2014 - Vedení rumburské nemocnice oznámilo, že podá trestní oznámení na lékaře Vondráčka pro nadržování a neoznámení trestného činu. Lékař údajně manipuloval s důkazy a znehodnotil je. Vondráček jakékoli pochybení odmítl a kroky managementu nemocnice označil za účelové.

29. září 2014 - Obviněná byla propuštěna z vazby.

26. listopadu 2014 - Policie obvinila bývalou sestru z vražd dalších pěti pacientů. Státní zástupce podal návrh na vzetí ženy do vazby, protože se obával toho, že by obviněná mohla utéct. Ústecký okresní soud poté poslal Marešovou do vazby.

13. března 2015 - Policie ukončila vyšetřování vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku a podala státnímu zástupci návrh na obžalobu Marešové, která údajně pacienty zabíjela draslíkem. Marešové hrozí až doživotní trest.