Elitní jednotky NATO cvičí v Česku rychlé nasazení

Do čtvrtka potrvá v Česku a v Nizozemsku cvičení nazvané Nobel Jump, které na českém území začíná dnes. Zaměřeno je na rychlou přípravu a nasazení složek a nebudou chybět ani zástupci české armády. „Tato část cvičení má za cíl prověřit úvodní fáze pohotovosti,“ vysvětlil Šedivý s tím, že další cvičení má pokračovat do června a skončí nasazením celé jednotky ve výcvikovém prostoru v Polsku, konkrétně od 9. do 19. června ve výcvikové oblasti Żagań na západně země.

Do cvičení se zapojí 150 vojáků ze 43. výsadkového praporu 4. brigády rychlého nasazení z Chrudimi. „Dodáváme jak vojáky, kteří jsou vysoce vycvičení, tak i velmi schopné velitele,“ uvedl bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý s tím, že závěrem akce je tak kompletní příprava materiálu a jeho vyslání do cíle zásahu jednotky. „Jsou schopní rychle reagovat na celou škálu situací,“ dodal generál s tím, že české speciální jednotky patří mezi elitu Severoatlantické aliance.

Šedivý: Cvičení má prověřit úvodní fáze pohotovosti (zdroj: ČT24)

Do nové jednotky Very High Readiness Joint Task Force, která bude v případě krize nasazena jako první, patří 5000 vojáků, které bude připraveno případně podpořit až 25 tisíc dalších z jednotlivých složek sil Aliance. Jednotka má být připravena vyrazit do 48 hodin a patří do ní pozemní síly podporované vzdušnými, námořními a speciálními jednotkami. Na jejím vytvoření se dohodly členské státy loni v září při jednání ve Walesu v reakci na vývoj situace na Ukrajině. Výrazně se zapojili především Němci, Nizozemci a Norové.

Cvičení Moon Rider
Zdroj: Tomáš Binter/ČTK