Prezident to se zavřenými dveřmi přehnal, míní Sobotka

Praha – Vyjádření prezidenta Miloše Zemana o tom, že velvyslanec Spojených států amerických Andrew Schapiro má dveře na Hrad zavřené, nepovažuje premiér Bohuslav Sobotka za adekvátní reakci. Zeman prohlášením reagoval na Schapirovo pozastavení se nad prezidentovou cestou do Moskvy. Odtud zní na Zemanův postoj slova chvály a uznání. Sobotka, který se má s prezidentem v příštích dnech sejít, by podle svých slov ale uvítal obecně profesionálnější přístup Zemana k zahraniční politice.

„Já bych přirozeně uvítal, kdyby přístup pana prezidenta obecně k zahraniční politice a k diplomacii byl o něco více profesionální. Domnívám se, že reakce prezidenta Zemana nebyla adekvátní vzhledem k tomu, jak se vyjádřil americký velvyslanec,“ řekl dnes novinářům premiér po otevření nové části pražského metra.

Sobotka doufá, že prezidentovo vyjádření nedopadne negativně na vztahy se spojenci. Zopakoval, že prezident i vláda mají vycházet v diplomacii z národních zájmů a hájit je. „Z hlediska naší bezpečnosti je důležité, abychom byli součástí NATO a EU a měli bychom být schopni s našimi přáteli a spojenci komunikovat,“ podotkl Sobotka. Zemanovu cestu do Moskvy nadále vnímá hlavně jako uctění památky stovky tisíc vojáků, kteří padli při osvobozování Československa a „samozřejmě nemohou za dnešní nepřijatelnou politiku prezidenta Putina“.

Prekérní symbolika

Schapiro odpovídal koncem března v pořadu Událostech, komentářích na otázku, zda je Zemanova cesta do Moskvy v čase konfliktu na Ukrajině politicky moudré rozhodnutí. „Není na mně ani jakékoli jiné zemi, abychom říkali českému prezidentovi, co má, nebo nemá dělat. To, že prezident Zeman řekl, že je potřeba vzdát hold obětem všech zemí v souvislosti s koncem druhé světové války, chápu. Ta symbolika, že je možná jediným vůdčím představitelem státu EU, který bude z pódia sledovat vojenský pochod, když stejná armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, je možná takové prekérní,“ prohlásil americký velvyslanec.

Andrew Schapiro
Zdroj: ČTK/Vít Šimánek

Zeman na to v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že si nedovede představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. „Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené,“ uvedl Zeman. „Cením si dobrých pracovních vztahů s kýmkoli a chci, aby věděl, že mé dveře mu zůstanou otevřené. A českému národu bych rád vzkázal, že vláda USA i Američané si váží našich partnerských a spojeneckých vztahů více než kdy jindy,“ napsal Schapiro v nedělním prohlášení z dovolené v USA.

Telička: Zeman potvrdil svou pověst jednoho z hlavních obhájců Kremlu

Podle europoslance Pavla Teličky mohl Zeman reagovat neveřejně, jak se to v diplomacii běžně dělává. „Jeho vyjádření poškozuje naše vztahy se Spojenými státy, které jsou klíčovým spojencem České republiky. Incident navíc potvrzuje pověst českého prezidenta jako jednoho z hlavních obhájců Kremlu a jeho politiky,“ uvedl bývalý eurokomisař. „Kritika prezidentovy plánované moskevské cesty z úst amerického velvyslance je sice neobvyklá, ale vzhledem k agresivní ruské politice a propagandě velmi případná a s přihlédnutím k použité formulaci ještě mírná,“ dodal.

Spor mezi Zemanem a Schapirem řeší i zahraniční média (zdroj: ČT24)

Podle ruského ministerstva zahraničí dělá Zemanovi jeho stanovisko čest. „Pádná odpověď českého prezidenta velvyslanci USA! Věrnost památce sovětských vojáků, kteří padli v boji s fašismem, dělá Miloši Zemanovi čest,“ napsal na Twitteru zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov ve svém příspěvku na sociální síti označil výroky Schapira za hysterické.

Rusko rozeslalo do světa 68 pozvánek na oslavy, které 9. května vyvrcholí vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí. Podle dnešních zpráv ruského tisku je jistá přítomnost prezidentů České republiky, Běloruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, šéfů separatistické Abcházie a Jižní Osetie, prezidentů Indie, Číny, Jižní Afriky, KLDR, Vietnamu a Kuby. Očekávají se i vůdci povstaleckých území na východě Ukrajiny. Z evropských státníků se dnes ruská média zmiňují kromě Zemana jen o prezidentovi a premiérovi Řecka. Dříve se v seznamu hostů objevovalo i jméno kyperského prezidenta.