Kauza Homolka: Exředitel Dbalý propuštěn na kauci

Praha – Bývalý ředitel Nemocnice na Homolce Vladimír Dbalý byl podle zjištění ČT propuštěn z vazby poté, co složil půlmilionovou záruku. Do vazby naopak soud vzal bývalou hlavní účetní Nemocnice Na Homolce Emilii Bialešovou kvůli obavě, že by ovlivňovala svědky. Pražský zdravotní ústav se už řadu měsíců potýká se sérií skandálů, které souvisejí s údajně předraženými zakázkami.

Vladimír Dbalý je na svobodě. Jeho propuštění z vazby, kde strávil deset měsíců, předcházelo složení kauce půl milionu korun. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové také odevzdal cestovní pas. „Vazební důvody nadále trvají,“ zdůraznila přitom. Bývalý ředitel Homolky proto bude pod dohledem probačního úředníka a slíbil, že nevycestuje.

Vladimír Dbalý skončil v čele Nemocnice na Homolce poté, co ministerstvo zdravotnictví nečekaně vyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele. Tehdejší ministr Leoš Heger (TOP 09) řekl v Interview ČT24, že chystal i Dbalého odvolání, postupoval však velmi opatrně, protože o činnosti někdejšího ředitele Homolky neměl žádné důkazy. Dbalý tak nakonec odvolán nebyl. „Věděl, že se ho chystáme odvolat, takže prostě preventivně odstoupil, protože jinak by byl býval odvolán,“ uvedl Leoš Heger. Zdůraznil, že policie tehdy hospodaření nemocnice prověřovala, ale případ odložila, ministr tak mohl postupovat pouze na základě svého tušení.

Vazba, kterou soud naopak uvalil na Emilii Bialešovou, souvisí s obviněním, které policie vznesla tento týden vůči šesti lidem; ti podle kriminalistů svým jednáním poškodili pražskou Nemocnici Na Homolce o víc než 50 milionů korun. Podle webu Lidovky.cz mezi obviněnými totiž figuruje právě Bialešová, dále advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp, poradce Josef Kantůrek a znovu i bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý.

Události: Vazba pro bývalou účetní Homolky (zdroj: ČT24)

„Mohu potvrdit pouze to, že na jednu osobu, která byla zadržena v uplynulých dnech, podal státní zástupce návrh na vzetí do vazby,“ uvedla pro ČT šéfka pražských žalobců Lenka Bradáčová. „Státní zástupce má obavu, že by mohla obviněná, pokud by zůstala na svobodě a nebyla vyšetřována ve vazbě, působit na dosud nevyslechnuté svědky a ještě jednoho nevyslechnutého spoluobviněného.“ Bialešové advokát Marek Vosátka takové důvody odmítl. „Klientka nesouhlasí ani s usnesením o zahájení trestního stíhání, ani s rozhodnutím o vazbě. (…) Využijeme všech právních prostředků k obhajobě naší klientky a prokázání její neviny,“ zdůraznil. Nikdo další z obviněných v případu údajně zmanipulované zakázky na účetnictví přitom do kauzy nepůjde.

Orgány činné v trestním řízení nepotvrdily ani ostatní jména; žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula ve čtvrtek jen uvedl, že se stíhání týká veřejných zakázek nemocnice, a to na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby. Řečí práva jde o trestné činy přijetí úplatku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení. Obvinění si mezi sebou v souvislosti s tendry předali úplatky v celkové výši převyšující deset milionů, tvrdí policie.

Zadržená ekonomka Homolky Emilia Bialešová
Zdroj: ČT24

Klíčový důkaz? Dbalého deník: „Sněžím a jsem totálně down“

Protikorupční policie již dříve obvinila a letos v únoru navrhla obžalovat sedm lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože. Podle dřívějších informací čelí obvinění právě exředitel Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný. V souvislosti se zakázkou na nákup gama nože údajně přijali úplatek 5,7 milionu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům prý způsobili škodu nejméně 57 milionů.

Policii při vyšetřování značně pomohl deník, který si Dbalý vedl a který byl zajištěn na jeho počítači. Podle dřívějších informací webu Lidovky.cz obsahuje Dbalého deník informace o přijímání úplatků, platbě za dopsání vlastní diplomové práce i ředitelových excesů s alkoholem a kokainem. „Na cestě domů mě chytají policajti, já nacucaný jako pumpa, Tekula je bere stranou a napravuje vše 4 K,“ napsal o tom, jak kvůli němu manažer zdravotnické firmy uplácel policisty; užívání kokainu pak popsal následovně: „Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN.“ Sám Dbalý tyto záznamy vydává za podklady pro literární dílo.

Zda se Dbalý po propuštění z vazby za mříže ještě vrátí, rozhodne soud. Před něj chtějí žalobci poslat bývalého ředitele Homolky již během několika týdnů.