Premiér sportovcům slibuje miliardy i nové ministerstvo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce poslat navíc tři miliardy korun na podporu sportu. Peníze mají jít hlavně na venkov. „To, co reálně sportu chybí, jsou finanční prostředky. Sportovní prostředí se ještě nevzpamatovalo z toho, že zbankrotovala Sazka,“ myslí si premiér. V poslanecké sněmovně navíc vzniká nová koncepce rozvoje sportu. Počítá i s tím, že by právě sport byl oddělen od ministerstva školství a staralo by se o něj nové ministerstvo nebo agentura.

UDÁLOSTI: Premiér slibuje miliardy do sportu (zdroj: ČT24)

Na změnu financování sportu existuje několik plánů. Koncepce státní podpory, kterou připravuje hnutí ANO, počítá s tím, že stejně jako ministerstvo kultury, i sport bude mít v budoucnu nárok na 1 % z výdajů státního rozpočtu. Zatímco teď sportovci dostávají z rozpočtu zhruba 3 miliardy a další peníze třeba z hazardu, nově by to mělo být z rozpočtu státu až 12 miliard. „Nevidím jediný důvod, proč bychom si to 1 % nemohli nastavit také a postupně k němu směřovat,“ uvedl poslanec Jiří Holeček (ANO).

  • „Nemají jistotu, chodí a žebrají na jeden rok peníze. Je nutné udělat jim vize na 4-5 let dopředu,“ dodal senátor Ivo Valenta (nestr.).
  • „Předtím, než se budeme bavit o zvýšení, musíme mít analýzu, kam ty prostředky jdou dnes,“ myslí si předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ministerstvo školství počítá ve vlastní koncepci s registrem sportovců a sportovišť, který má odhalit případné podvody. Jasné podle premiéra je, že sport se většího objemu peněz ze státního rozpočtu dočká už příští rok. „Mým cílem je najít 3 miliardy korun, abychom zvýšili financování sportu v příštím roce,“ potvrdil Sobotka. Peníze mají jít hlavně na menší sporty a na to, aby kluby přilákaly další zájemce. „Chceme vyčlenit 100 milionů korun na nejmenší jednoty, aby měly na provoz,“ doplnil premiér.

Cestou může být i nové ministerstvo nebo agentura, která se o sport bude starat. „Prosazujeme ministerstvo sportu, aby sloučilo všechny sporty, které má nyní na starosti 5 ministerstev,“ uvedl Valenta. Zvláštní ministerstvo pro sport chtějí i někteří sociální demokraté, zatím to ale podle Marcela Chládka není téma dne.

Odkud bere sport finance?

Sport je ve svých příjmech výrazně závislý i na hazardu. Za loňský rok dosahovaly jeho příjmy z loterijní daně od sázkových kanceláří více než 443 milionů korun. Do kasy Českého olympijského výboru přispělo 11 firem. Nejvíc (přes 200 milionů) Sazka, následují Tipsport a Fortuna.

Český olympijský výbor následně finance přiděluje jednotlivým svazům. Devětatřicet procent si rozdělí Fotbalová asociace ČR a hokejový svaz. Pětačtyřicet procent náleží dalším osmdesáti menším sportům. Šest procent dostanou Český paralympijský výbor nebo Česká obec sokolská. Desetinu si nechá olympijský výbor.

Další peníze pak sport inkasuje od státu. Pro představu v letech 2011 až 13 šlo o tři miliardy korun. Zhruba čtvrtinu dotací v tomto období ale ministerstvo školství rozdělilo podle NKÚ neprůhledně.