Audit nenašel v hospodaření Úsvitu chyby. Je to formalita, zní od kritiků

Praha - I přes podezření z vyvádění peněz skončila prověrka loňského hospodaření opozičního hnutí Úsvit „bez výhrad“. Výroční finanční zprávu projednali členové Úsvitu. Místopředseda Úsvitu a šéf jeho poslaneckého klubu Marek Černoch ale podotkl, že hodnocení se zabývalo pouze formální stránkou financí.

Devítičlenné hnutí se dostalo do vnitřních sporů mezi zastánci a předsedou Tomiem Okamurou a jeho kritiky. Před týdnem konflikt vyústil ve vyloučení Okamury a poslance Radima Fialy ze sněmovní frakce Úsvitu. Obě křídla se obviňují ze zbytečného utrácení, ve hře jsou údajně desítky milionů korun.

Ačkoli auditor v loňském hospodaření Úsvitu chyby nenašel, Okamurovi kritici poukazují na to, že audit, jenž je přílohou výročních finančních zpráv, zkoumá účetnictví jen po formální stránce. Přítomní členové na dnešní konferenci projednali také prověrku, kterou zpracovala komise pod vedením poslance za Úsvit Jiřího Štětiny a která byla podnětem k Okamurovu a Fialovu vyloučení z poslaneckého klubu.

Černoch: Předsednictvo vyzvalo Okamuru k zaplacením 560 tisíc (zdroj: ČT24)

Rozbor doporučil například to, aby Úsvit rozvázal smlouvy s firmami ATM a 10 minutes, které prý Okamurovi poskytují marketingové služby. Hnutí podle autorů prověrky takto prohospodařilo pět milionů, přičemž dalších 20 milionů plánovalo vydat. Okamura zase poukazuje na smlouvu s firmou, za níž podle něho stojí jeden z „pučistů“, člen předsednictva hnutí Josef Pisak. Jde o společnost Celsianus, která podle Okamury dostala od Úsvitu 30 milionů a stejnou sumu ještě dostat má.

Kritici Okamury poukazují na to, že dohodu s firmou Celsianus podepsal on a dnešní konference mu prý uložila, aby ji ukončil. Vypovědět se mají i další smlouvy, na něž poukázal Štětinův audit. Zatímco předsedovi odpůrci prověrku přijímají, Okamura a další člen Úsvitu Jaroslav Novák ji zpochybňují. Stejně jako za údajným vyváděním peněz z hnutí za ní vidí Věci veřejné, tedy někdejší vládní stranu, jejímž hybatelem byl podnikatel Vít Bárta.