Velikonoce budou chladné, pak se oteplí

Teploty pouze kolem devíti stupňů Celsia, takové počasí nás čeká první dubnový víkend, na který letos připadly Velikonoce. Podle meteorologů by neobvykle chladný začátek měsíce měly vystřídat teplejší týdny. Ve zbytku měsíce by se mělo oteplovat a po 20. dubnu se teploty vyšplhají už k 16 stupňům. Podle Českého hydrometeorologického ústavu by mělo spíše více pršet, a to zejména příští týden.

Jaké nás čeká počasí? (zdroj: ČT24)

„První týden období od 30. března do 5. dubna bude teplotně podprůměrný, zejména jeho druhá polovina,“ uvedli meteorologové s tím, že následující týdny už budou průměrné. „Srážkově očekáváme období nadprůměrné až průměrné. Nejvíc atmosférických srážek by mělo spadnout v prvním týdnu období,“ oznámil ČHMÚ. Pršet by mělo nejméně v týdnu od 13. dubna.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující měsíc je podle meteorologů 8,3 stupně Celsia. Nejteplejší bylo toto období v roce 2009 s průměrem 12,6 stupně. Naopak nejchladněji bylo v roce 1980, kdy průměr činil 4,9 stupně Celsia.

Srážek v období od 30. března do 26. dubna spadlo průměrně mezi 32 a 42 milimetry. Nejméně jich bylo v roce 2007, a to pouhých pět milimetrů, naopak nejvíce v roce 1965 s úhrnem 80 milimetrů.

„Prší-li o velikonočním Hodu, bude v létě nouze o vodu.“

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje opakovaně ČHMÚ.