„Hanka a Tonča“ doma. Pozor na traumata, říkají psychologové

Po dvou letech konečně doma. Češky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová unesené v Pákistánu se dnes vrátily ke svým rodinám. Z boje o přežití ale přejdou rovnou do druhého: postupně je totiž čeká zpětné zařazení do sociální skupiny. Podle psychologů se u nich může projevit posttraumatický stres. Důležité teď je, jak na ně bude působit okolí, vzkazují odborníci.

Podle psychologa Jaroslava Sýkory čeká obě dívky běh na dlouhou trať. Existuje možnost, že se u nich kvůli násilnému zadržení projeví posttraumatická stresová porucha, která může způsobit jak dočasná, tak trvalá traumata, a to i ve fyzické rovině, která s psychickou úzce souvisí. Oběti PTSP znovu prožívají strach i deprese. V současné době je tedy nejdůležitější působení jejich okolí a v případě potřeby poskytnutí včasné odborné pomoci.

  • Na závěry je však ještě brzo. Nikdo totiž nedovede posoudit, v jakém stavu se osvobozené nacházejí. „Dokud to nebude jasné, tak jsou odhady o dalším postupu zcela zbytečné,“ varuje Sýkora. „Ať už se s nimi dělo cokoliv, svým způsobem to začalo formovat jejich život,“ dodává ale zároveň. Vše záleží na tom, jak s nimi bylo zacházeno.

S tímto tvrzením souhlasí i primář psychiatrického oddělení Vojenské nemocnice v Brně Jiří Brančík. „Je třeba provést komplexní vyšetření,“ přiznal. Zároveň varoval před invazivním zájmem médií i veřejnosti, které by oběma mohly ve finále uškodit. „My, kteří jsme to neprožili, si to můžeme akorát představit,“ dodal společně s tím, že je potřeba dopřát jim čas.

„Měly jsme víc než dost času na přemýšlení. Myslely jsme na naše rodiny a udržovaly jsme si naději na to, že jednoho dne budeme zachráněny. Poprvé po dvou letech jsme viděly usmívající se lidi kolem nás,“ popsala pocity po osvobození Hana Humpálová.

Hanka a Tonča jsou doma…

…tak mohu klidně přejmenovat jak web, tak Facebook, říká blízký přítel Chrástecké i Humpálové Michal Najman. Ten po celou dobu spravoval doménu Hanka a Tonča domů a staral se i o stejnojmennou stránku na zmíněné sociální síti. Najmanovi byli zpočátku v těsném spojení s rodinami obou děvčat. Postupem času však jejich kontakty slábly, protože nebylo co dělat, ani jak pomoci. To se sice teď změní, přesto na ně podle svých slov nebudou tlačit.

„Se ženou jsme byli šokováni a nebyli jsme schopni slov. Je to ohromné vysvobození a zároveň nejlepší zpráva roku. Naše modlitby se vyplnily. Věřil jsem, že se to podaří, protože kdyby ne, tak by s tímhle světem bylo něco v nepořádku,“ uvedl Najman.