Průjezd konvoje dopravu nezablokuje, náklady budou 175 tisíc

Českem projede americký konvoj s vojáky, kteří se vracejí ze cvičení v Pobaltí na svou domovskou základnu v Bavorsku. „Kolona se přemísťuje ve třech osách přesunu a každá osa je právě kvůli dopravě rozdělena do třech proudů,“ vysvětlil Martin Vlkovský z katedry logistiky Univerzity obrany. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že náklady na ubytování a stravování členů konvoje budou 175 780 korun a částku uhradí Američané.

Konvoj tvořící na 120 amerických armádních vozidel a přes 500 vojáků překročí české hranice v neděli na tři části v Bohumíně, Náchodě a Harrachově. Zatímco v Bohumíně by mohl být už v nedělních dopoledních hodinách, zbylými dvěma přechody by konvoj měl projet až v odpoledních hodinách. „Definitivní čas přechodu hranic bude upřesněn zhruba 24 hodin předtím, než k tomu dojde,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). S polskou stranou neustále dolaďují jednotlivé časy. Nejistotu ohledně času způsobuje to, že část kolony už má zpoždění, a to vzhledem k zájmu polského obyvatelstva, které americké vojáky vítá.

Polsko a konvoj

V polských ulicích známky nesouhlasu chybí, jednoznačnější přijetí amerického konvoje může vycházet z toho, že Poláky znepokojuje ruská politika na Ukrajině i manévry v nedaleké Kaliningradské oblasti. Ve Štětíně tak začíná fungovat i stálá základna NATO. „Jen letos bude na našem území cvičit kolem 10 tisíc aliančních vojáků, takže si zvykejme na pohled na americké vojáky, kteří se přesouvají po Polsku,“ prohlásil polský ministr obrany Tomasz Siemoniak. Vojenský výcvik domluvili i pro tamní poslance.

Konvoj projede Českem od neděle do středy za doprovodu Vojenské policie, Policie ČR i Celní správy. „Americká strana nás nežádá o žádnou velkou logistickou pomoc,“ uvedl Vlkovský s tím, že přesun konvojů přes české území je poměrně častou situací. „Rovněž bezpečnost je řešena standardní cestou,“ dodal. „Kdyby vznikl zásadní problém, existují i náhradní trasy, které nejsou z bezpečnostních důvodů zveřejňovány,“ vysvětlil Vlkovský s tím, že jsou k dispozici i vrtulníky armády a policie. Zástupce náčelníka Generálního štábu ČR František Malenínský doplnil, že když by nemohli použít objížďku, odeberou se na nejbližší Ředitelství silnic a dálnic, aby nepřekáželi provozu, případně kolona zůstane stát a nebude vyžadovat zvláštní přednost. I on bude mít připravený vrtulník. „Kdyby došlo k nějakému incidentu, abych na místo mohl okamžitě převézt právníky a příslušníky americké ambasády, abychom hned na místě řešili problémy,“ vysvětlil Malenínský.

Finanční náklady na americký konvoj

Ministr obrany uvedl, že již mají přesně vyčísleny náklady na ubytování a stravování amerických vojáků. „Ta částka je 175 780 Kč a bude české armádě uhrazena,“ uvedl Stropnický s tím, že průjezd vojáků tak jde na účet Američanů. I v případě, že by bylo potřeba dotankovat kolony, bude jim účtována přesně cena za ten den. „Všechny náklady nám americká strana vrátí v českých korunách tak, aby nedošlo k tomu, že někdo může použít rozdíl mezi dolarem a eurem,“ upřesnil zástupce náčelníka Generálního štábu ČR František Malenínský. Proplácení nákladů je podle zbrojního analytika Jaroslava Štefce běžné. „Role hostující země spočívá v tom, že poskytne svoje území, svoji logistickou základnu. Samozřejmě strana, která to využívá, to hradí. Je to jednoznačně dáno mezinárodními smlouvami v rámci NATO i bilaterálními smlouvami,“ uvedl Štefec.

Vojáci v neděli přespí v armádních objektech ve Vyškově, v Liberci a v Pardubicích. „Na základnách je možnost pro případné zájemce setkat se s vojáky, čas bude ale velmi omezený, vojáci zde budou nocovat pouze jednu noc,“ uvedl Vlkovský. V pondělí se pak všechny kolony vydají do Prahy, kam kolona kvůli zajištění plynulosti dopravy dorazí v devíti samostatných proudech po 10 až 15 vozech, mezi nimiž budou půlhodinové rozestupy. V hlavním městě mají Američané naplánovanou jednodenní přestávku, během níž bude čas na technickou údržbu vozidel, odpočinek řidičů, ale i pietní vzpomínku. „V Praze bude času více, lidé budou moci provést případnou diskuzi v kasárnách Ruzyně, udělat si nějaké fotky a podobně,“ dodal Vlkovský. Stropnický řekl, že oproti Vyškovu, Liberci a Pardubicím bude času na setkání dost. „Čas je velmi štědrý, od 10 hodin do 18 hodin, vychází to ze zájmu,“ upřesnil ministr obrany.

Češi s konvojem většinou nemají problém

Čechům průjezd amerického konvoje nevadí, jak vyplývá z průzkumu, který pro Českou televizi vypracovala agentura STEM/MARK. Nesouhlas s vojenskou kolonou vyslovil každý pátý respondent. Informovanost o vojenské operaci je velmi vysoká – 91 lidí ze sta o chystané akci ví. Většina se domnívá, že průjezd konvoje přes území České republiky je výrazem spojenectví s NATO. „Když mluvíme o protestech a o nějakém rozdělení společnosti, tak podpora konvoji neustále sílí, a to i v průzkumech. Je to na 82 procentech. Problém s tím má asi 16 procent dotázaných. Neočekáváme nějaké masivní akce, předpokládáme nějakou provokaci, vše se ale bude řešit důsledně podle zákona,“ zhodnotil Stropnický.

Po trase je chtějí vítat příznivci americké armády. V sobotu se sejdou v Praze na náměstí Míru na shromáždění pro podporu konvoje, v neděli pak plánují motorkáři na strojích Harley Davidson a další fanoušci pozdravit „americké dragouny“ přímo na hranicích. Ve městech, kde bude mít transport zastávku, se chystají setkání s vojáky s možností prohlédnout si jejich techniku. Na jejich oslavu vyjedou do ulic i historické vozy americké armády a v úterý se v Praze uskuteční dva koncerty.

„Umožnit průjezd spojencům je jenom jedním z našich závazků, které máme. O svoji obranu se musíme aktivně starat a investovat do rozvoje svých spojeneckých vazeb. Jsem velmi rád, že se koaliční strany a poté i vláda v loňském roce dohodly, že po letech, kdy prudce klesaly výdaje na obranu naší země, budeme postupně navyšovat rozpočet armády, a budeme tedy naši armádu stabilizovat,“ zmínil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kritici chtějí protestovat

Kritici hlavně z řad levicových a proruských sdružení konvoj označují za demonstraci síly ze strany Spojených států. Komunistům navíc vadí fakt, že průjezd zemí schválila jen vláda. Podle nich se jedná o pobyt cizích vojsk na českém území, o němž by měl rozhodovat parlament, a postup kabinetu označují za protiústavní. Už v sobotu budou iniciativy odmítající přesun amerických sil demonstrovat v Praze na Václavském náměstí, v dalších dnech by se pak protesty měly konat nejen v Praze, ale i v dalších městech. Proti průjezdu americké armády se zároveň podepisují petice a na sociálních sítích se objevily i výzvy k zablokování konvoje při jeho vjezdu do země.

„Přesun konvoje americké armády budí pozornost, vede se o něm veřejná diskuse. Veřejná debata a polemické názory nepochybně do demokratické a svobodné společnosti patří. Ne vždycky v minulosti jsme mohli svobodně diskutovat. Měli bychom na to myslet i dnes a tuto svobodnou debatu bychom si měli patřičně užít,“ upozornil Sobotka (ČSSD).

"Jedná se o velice důležitý symbol, je to symbol našeho spojenectví, symbol našeho členství v Alianci, naší jednoty a sounáležitosti s obrannou vojenskou aliancí," zdůrazňuje ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

"Je třeba to chápat v souvislosti s opatřeními, které NATO přijalo v reakci na konflikt na Ukrajině a zhoršující se bezpečností situaci na východě Evropy. Je třeba si v debatě, která je občas i emotivní, připomínat fakta. Bylo to Rusko, kdo porušil mezinárodní právo a přisvojil si část území sousedního státu. Bylo to Rusko, kdo narušil suverenitu Ukrajiny a porušil bezpečnostní garance, které jí v minulosti dal. ČR prosazuje mírové a diplomatické řešení celé ukrajinské krize," prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Průjezd konvoje přes české území je součástí jeho cesty z Pobaltí, kde se americké jednotky a armádní technika účastnily cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání). Jejím cílem bylo demonstrovat podporu spojeneckým zemím NATO v Evropě, které se cítí ohroženy současnou situací na Ukrajině.