Odpůrci konvoje mluví o demonstraci síly

Praha - Přejezd amerického vojenského konvoje přes české území je projevem propagandy, demonstrace síly a strategickou přípravou na válku. Tvrdí to několik iniciativ, které chtějí proti koloně v sobotu protestovat na Václavském náměstí. Podle průzkumu agentury STEM/MARK, který si nechala vypracovat Česká televize, však drtivé většině Čechů průjezd konvoje nevadí.

Kritik konvoje Lébl: USA jsou nebezpečí pro světový mír (zdroj: ČT24)

Česká televize si od agentury STEM/MARK nechala zpracovat průzkum toho, jak jsou lidi o konvoji informovaní a jak se k němu staví. Podle studie 9 z 10 Čechů ví, že Američani budou zemí projíždět, a více než čtyřem pětinám to nevadí. Podrobná čísla nabídnou v 19 hodin Události.

Operace nazvaná Dragoon Ride (Dragounská jízda) je podle aliančního velení „viditelnou demonstrací amerického závazku vůči spojencům v NATO“. Konvoj čítá téměř 120 vozidel a přes české území projede ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu mezi nedělí a úterkem. Celkem urazí na 1800 kilometrů. Nyní se přesouvá Polskem, žádné potíže dosud hlášeny nebyly.

Ne základnám: Přejezd? Nikoliv, parádemarš

Proti jízdě dragounů ale protestuje hned několik tuzemských iniciativ, které proti němu na sobotu svolávají demonstraci: Ne základnám, Humanistické hnutí, KSČM a Strana demokratického socialismu. „Bušení do válečných bubnů odmítáme,“ řekl Milan Neubert z poslední zmíněné strany. Podle Dany Feminové z Humanistického hnutí je Česko zataženo do přípravy války a manévry nepřispějí k vyřešení krize na východě Ukrajiny mírovou cestou. Václav Novotný z iniciativy Ne základním označil přejezd za „parádemarš“.

„Za větší nebezpečí světového míru a bezpečnosti ve světě považujeme Spojené státy než Rusko a jeho kroky,“ prohlásil Luboš Lébl ze Spojenectví práce a solidarity. Komunisté opět poukázali na to, že se podle nich v tomto případě nejedná o průjezd vojenské kolony, ale o pobyt cizí armády, byť krátkodobý. Měl proto podle nich rozhodovat parlament, nikoli vláda. „Jsme přesvědčeni o tom, že byla porušena ústavnost,“ řekl Petr Šimůnek (KSČM). Spisovatelka Lenka Procházková soudí, že konvoj bude průzkumnou výpravou, která má zjistit reakce obyvatel.

Kriticky na tyto výstupy reaguje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. „Rusové už několik měsíců pravidelně pořádají velmi rozsáhlá cvičení a budou v nich pravděpodobně pokračovat. Této demonstraci síly se nikdo nediví, ale gesto, které předvádějí Spojené státy, je nyní považováno za vyhrožování,“ prohlásil. Upozornil na to, že se v posledních letech hojně diskutovalo o poklesu amerického zájmu o evropský prostor – na úkor Dálného a Blízkého východu. Dragounská jízda má podle Šedivého ukázat, že americký zájem o Evropu nepolevil.

Plán průjezdu vojsk NATO přes české území
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Dvojí demonstrace v centru Prahy

Pořadatelé sobotní pražské demonstrace tvrdí, že jiný protest proti průjezdu americké vojenské kolony vedle petičních akcí nechystají. Dopředu nechtěli odhadnout, kolik na Václavském náměstí očekávají účastníků, v ohlášení magistrátu uvedli až 5000 lidí. Očekávají zároveň, že mohou přijít rovněž zastánci průjezdu kolony; s názory kritiků totiž nesouhlasí mnoho dalších skupin, které naopak chtějí americkým vojákům za jejich spojenectví poděkovat.

Vedle uskupení iniciativ bude na Václavském náměstní proti konvoji protestovat také strana Národní demokracie. Demonstranti chtějí poté jít před americké velvyslanectví. Přesun vojsk strana považuje za pobyt, protože se zde vojáci zdrží déle než 48 hodin. Jiní odpůrci přejezdu konvoje hrozí i blokádami.