Bělobrádek: Chce to rozvahu, abychom nedopadli jako jiné rychlokvašky

Praha – Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek považuje za klíčové, aby strana ve svém vývoji postupovala s rozvahou při volbě toho, jakým směrem a jak rychle se bude ubírat. Řekl to mimo jiné v rozhovoru pro Týden v politice. Po partnerských stranách z vládní koalice se také lidovci chystají na svůj volební sjezd, který proběhne 23. a 24. května ve Zlíně.

Bělobrádek zhodnotil tvář lidovců pod svým vedením (zdroj: ČT24)

Zatím je Bělobrádek jediným kandidátem na předsedu strany. Zda bude v čele potvrzen, jako byli se suverenitou oba předsedové zbývajících koaličních stran, dnešní předseda netuší. Umí si představit, že se do sjezdu ještě nějaký protikandidát může objevit. Místopředseda Marian Jurečka už svou předsednickou kandidaturu zavrhl.

„Doufám, že jsem ztělesněním změn, které se odehrály v KDU-ČSL za poslední 4,5 roku. Domnívám se, že musíme neustále postupovat vpřed, ale otázkou je, jakou rychlostí a kterým směrem,“ řekl vicepremiér pro vědu a výzkum a první muž lidovců. Svůj styl vedení označuje za konsensuální, nikdy stranu nevedl nedemokraticky. V postupu by se podle něj měla KDU-ČSL řídit rozvahou. „Abychom nedopadli jako mnohé jiné rychlokvašky, o kterých už dnes lidé ani nevědí, jak se jmenovaly,“ podotkl.

Postupujeme opačně, než to dělají „marketingové“ politické subjekty

Lidovci kladou důraz na své hodnotové kořeny, které vycházejí z židovsko-křesťanské tradice. Neopouštějí ani ty nepopulární, ale rozhodně nejsou stranou určenou jen pro lidi nějakého vyznání. „Ať už jsou věřící, nebo nevěřící, hlavně, že jsou myslící,“ zdůraznil Bělobrádek. Tím, že lidovci odvozují svá politická řešení z hodnot, které považují za pravdivé, se podle něj odlišují od „marketingových“ stran a hnutí. „Ta jen hledají, co je špatně a co lidé chtějí slyšet. Nalézají poptávku, díru na trhu. My postupujeme obráceně cestou princip - program - konkrétní řešení,“ vymezil se skrytě proti podstatě hnutí ANO.

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek při podpisu koaliční smlouvy
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Přesto koaliční partnery na sjezdu Bělobrádek probírat nehodlá. Bude apelovat na to, aby se lidovci zabývali hlavně sami sebou. Nějaké dramatické vymezování vůči jiným stranám podle jeho slov nemá nejmenší vládní strana zapotřebí. To mezi hnutí ANO a ČSSD to na celostátních sjezdech jiskřilo. Andrej Babiš se při svém projevu navážel do politiky sociálních demokratů, kteří podle něj budují „nezodpovědný stát“.

Bohuslav Sobotka při svém předsednickém projevu nezapomněl připomenout podnikatelskou politiku a Babišův střet zájmů. Nakonec ale koalice podle jejich dalších výroků funguje dobře a není žádný důvod k jejímu konci před řádným volebním termínem. Bělobrádek chce sjezd věnovat především třem tématickým oblastem - zahraniční politice, ekonomice a rodině a sociální politice. To považuje za důležitější, než se jakkoli vymezovat vůči jakékoli jiné politické straně.