Armáda má kvůli konvoji vytipovaná riziková místa

Praha – Ministerstvo obrany a armáda se připravují na průjezd amerického konvoje. Armáda má pro ty účely vytipovaná veškerá riziková místa, takže připravili i objízdné trasy. Cílem je zajistit bezpečnost provozu na silnici. První informace již dostali hejtmani, kontaktováni budou i starostové a primátoři měst, kterých se přesun bude týkat. Dnes vyjádřil souhlas s průjezdem také prezident Miloš Zeman. Stejně jako ministr obrany Stropnický (ANO) řekl, že je to věc, která není tak neobvyklá.

„Začáteční přesun je po komunikacích první třídy. Než se dostaneme na dálniční sjezdy, může se stát, že budeme čelit určitým provokacím. Máme vytipovaná místa. V případě, že dostaneme dopředu vědět, máme připravené i objízdné trasy, abychom se těmto místům vyhnuli. Pro nás je to trochu nepochopitelné. My zabezpečujeme přesun ze cvičení a pro nás je úkol, abychom zajistili hlavně bezpečnost lidí,“ uvedl dnes na tiskové konferenci zástupce náčelníka Generálního štábu František Malenínský. Úřady se tak připravují i na možné potíže, které by mohli způsobit protesty. 

„Propaganda se v některých případech rozběhne a už se rozbíhá zcela viditelně. Na Twitteru nejmenovaného zastupitelského úřadu už jsou různé výzvy, že je to protiústavní a tak dále. Státy, které mají s právním řádem dost velký problém, tak nás koučují z hlediska dodržování našeho právního řádu. Máme na to odborné právní posudky a po této stránce je to všechno čisté a pokryté,“ dodal ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Zmínili ale i případy, kdy se na ně obacejí i lidé z historických spolků nebo sběratelé techniky, kteří by se chtěli kolony třeba účastnit. Kvůli bezpečnosti k tomu nejspíš nedojde. Když na to ale bude čas, uskuteční se možná setkání veřejnosti s americkými vojáky. Z Prahy se vojáci z konvoje dostanou i do Plzně, kde by měli uctít památku padlých amerických vojáků v rámci výročí osvobození na konci druhé světové války.

"Česká republika ze své vůle jako demokratický stát vstoupila do NATO, a tak se stala členem společenství demokratických zemí, které vytvářejí nejkompaktnější a nejefektivnější obranné vojenské společenství. Zajistila si tak do jisté míry bezprecedentní bezpečnost," připomněl ministr obrany Martin Stropnický.

Solidarita se spojenci z NATO, Zeman průjezd podpořil

„Průjezdy konvojů spojeneckých vojsk nejsou ničím výjimečným. Je tomu tak i v tomto případě. Jediný rozdíl je, že tentokrát nepůjde o železniční přepravu, ale přepravu silniční. Je to výraz vzájemné solidarity v rámci Severoatlantické aliance,“ informoval o postoji prezidenta mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl také, že je třeba respektovat rozhodnutí vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Premiér dříve prohlásil, že průjezd konvoje je součástí plnění spojeneckých závazků.

„Někdy mám pocit, že se debata ubírá směry až švejkovskými. My čelíme dotazům, do jaké míry budou poničeny naše dokonalé silnice,“ zmínil dnes ministr obrany Martin Stropnický (ANO), „samozřejmě, že spousta těchto věcí je důležitých a lidi právem zajímá. Na druhou stranu se tady neděje nic mimořádného. Děje se to nejmenší, co můžeme jako spojenci pro své spojence udělat. Samozřejmě se tak děje viditelně, protože situace to vyžaduje.“ Přesun podle něj umožňuje, abychom si hmatatelně uvědomili, že jsme členy NATO, aniž by nás to limitovalo nebo zásadně omezovalo.

Vyškov: Starosta má informace z médií, místním průjezd spíš nevadí

Část Američanů stráví noc ve Vyškově, budou zde ubytovaní v kasárnách Vojenské akademie. Průjezd kolony tu ale vyvolal rozpaky. Starostovi města Karlu Goldemundovi (ČSSD) se nelíbí, že se o návštěvě dozvěděl z médií a že nemá oficiální informace, kudy kolona pojede. Obává se totiž možného dopravního kolapsu ve Vyškově a jeho okolí. Ani oslovení místní obyvatelé o zastávce kolony v jejich městě vůbec nevěděli, většina ale problém v průjezdu nevidí. Někteří jsou zvědaví, ve městě budou moci americké vojáky potkat, až budou mít vycházku. Jako obchodní příležitost to vidí i majitel restaurace ve Vyškově František Blumenstein.

Plán průjezdu vojsk NATO přes české území
Zdroj: ČT24/ČTK

Tři dny v Česku, v dubnu pak bude NATO v ČR i cvičit

Konvoj pětistovky vojáků a 118 převážně kolových vozidel překročí české hranice v neděli 29. března. Protože jde o těžkou techniku, pojedou maximálně 50 kilometrů za hodinu. Veškerá odpovědnost za přesun na našem území připadá na Vojenskou policii. Každá kolona bude mít zhruba čtyřicet vozidel, rozděleny budou na tři podkolony. Mezi každou skupinou bude asi třicetiminutový interval, aby příliš neovlivnili silniční dopravu.

Včera chtěli o konvoji jednat senátoři, ale protože o den dřív schválili průjezd a třídenní pobyt v tuzemsku v rámci bezpečnostního a zahraničního výboru, tak se bodem programu nezabývali. Aktivní zůstávají organizátoři demonstrací, které se chystají v době průjezdu konvoje republikou. Protest do horní poloviny Václavského náměstí už na sobotu 28. března svolala třeba iniciativa Ne základnám, která je známá kampaní proti stavbě amerického radaru v Brdech. Stejně chtějí vyjádřit nesouhlas i komunisté. 

Cvičení nebo přesuny jednotek NATO se v Evropě dějí poměrně často, ať už na území Česka, nebo v jiné členské zemi. Letos je v plánu hned na duben cvičení rychlých zásahových jednotek od 7. do 10. dubna v České republice a Nizozemsku. Čeští vojáci se pak letos zúčastní ještě cvičení v Německu, Polsku nebo Španělsku. NATO v tuzemsku cvičilo také loni v září na modernizované letecké základně v Náměšti.

Konvoj bude v Česku mezi 29. březnem a 1. dubnem, přejíždí z Pobaltí do Německa. Jednotky a armádní technika se budou vracet ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání). Jejím cílem je demonstrovat podporu spojeneckým zemím, které se cítí ohroženy ruskou agresí na Ukrajině, častějším zapojováním americké armády do manévrů NATO v Evropě. Konvoj se vydá z Estonska, Litvy a Polska a přes Lotyšsko a Česko dojede na armádní základnu v bavorském Vilsecku.

  • 516 amerických vojáků ve 118 vozidlech překročí polsko-české hranice v Harrachově, Náchodě a Bohumíně v neděli 29. března.
  • Konvoj obrněných transportérů Stryker, terénních vozů a vyprošťovacích kamionů pojede hlavně po dálnicích a za doprovodu vojenské policie.
  • Vojáci přespí první noc ve Vojenské akademii ve Vyškově, u chemiků v Liberci a u logistiků v Pardubicích.
  • V úterý se pak všechny kolony vydají do Prahy, kde budou Američané ubytováni v ruzyňských kasárnách.
  • Američané mají v Praze naplánovánu jednodenní přestávku, během níž bude čas na technickou údržbu vozidel, odpočinek jejich řidičů, ale i pietní vzpomínku.
  • Část vojáků se z Prahy vydá autobusem do Plzně, aby položili květiny k památníku nazvaném Díky, Ameriko! připomínajícímu konec druhé světové války a účast amerických vojsk na osvobození Plzně.
  • Ve středu 1. dubna pak kolona přes Plzeň a Rozvadov opustí Česko a zamíří k domovské posádce v německém Vilsecku.