Do Senátu dorazila petice za odchod Zemana. Má 11 tisíc podpisů

Senátoři převzali občanskou petici Prezidente, odejděte, která horní komoru žádá, aby se zabývala kroky Miloše Zemana a státníka případně pohnala před Ústavní soud. Petiční výbor petici posoudí nejspíš v dubnu, později může přijít na řadu i plénum. Organizátoři podpisové akce Zemana podezírají z vlastizrady.

Události, komentáře o petici proti Zemanovi i jeho návštěvě Moskvy (zdroj: ČT24)

Podle petentů prezident svými výroky k sankcím proti putinovskému režimu v Rusku zadal důvodné podezření, že jedná spíše v zájmu nepřítele než v zájmu Česka a jeho spojenců. Zemana podezírají z velezrady a navrhují ústavní žalobu, kterou autor petice Michal Majzner opírá o tři důvody: Zeman prý soustavně šíří ruskou propagandu, útočí na ústavní pořádek v Česku a údajně nerespektuje ústavní hodnotový systém ohledně ochrany lidských práv. Majzner v tomto ohledu poukazuje na prezidentovy výroky při návštěvě Pekingu, kde prohlásil, že nepřijel Čínu o lidských právech poučovat.

Senát bude podle místopředsedy Přemysla Sobotky postupovat podle jednacího řádu: „Nebudu komentovat obsah petice, s detaily nejsem seznámen.“ Petiční výbor podle jeho předsedy Jaromíra Jermáře prověří náležitosti, petici projedná a případně předá i plénu. Rozhodnutí ale předjímat nechtěl. Jakkoliv se ale signatářům podařilo překonat desetitisícovou hranici podpisů potřebnou pro to, aby se Senát peticí zabýval, podání ústavní žaloby patrně velkou šanci nemá. Podle nynější úpravy by tento krok musely schválit Senát i sněmovna. V obou komorách by se musela navíc najít ústavní většina.

„Náš ústavní pořádek vypadá tak, že prezidenta nelze odvolávat za to, že se nám nelíbí jeho poltické názory. Tak to není. Je možné vyjádřit nesouhlas jiným způsobem. Tohle ale neodpovídá tomu, co prezident dělá,“ zmínil v Událostech, komentářích Miloš Vystrčil (ODS). Podle Jiřího Dolejše (KSČM) je v případě této petice ústavní stížnost prakticky nereálná. „Někdo může takový názor mít, ale pokud mu vytýkají, že prezident nesouhlasí s hospodářskými sankcemi, tak to je nejen legitimní názor, ale má i své racionální jádro, protože účinnost sankcí je sporná,“ uvedl Dolejš.

Velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Podle zákona o Ústavním soudu musí žaloba obsahovat přesné vylíčení jednání, kterým se měl prezident republiky dopustit velezrady nebo hrubého porušení ústavy, a to včetně důkazů.

V souvislosti s prezidentem se o velezradě nemluví poprvé, před Ústavní soud se kvůli amnestii pokusila skupina senátorů pohnat Václava Klause. Se zavedením přímé volby se žaloba prezidenta zkomplikovala; za Klause stačilo, aby ji podala minimálně třetina Senátu, nyní je potřeba souhlas tří pětin členů obou komor Parlamentu.

Senátoři si chtějí promluvit se Zemanem - kvůli hladovění

„Je to účelové, a vím, jak se to shánělo. Shánělo se to zejména v pražském metru,“ reagoval na petiční akci senátor za Stranu práv občanů a Zemanův stoupenec Jan Veleba. „My máme přes 30 tisíc podpisů na podporu prezidenta a zatím jsme to nemedializovali.“ Negativně se k ní staví i hradní mluvčí Jiří Ovčáček: „Svými vyjádřeními pouze petice nahrává ruské propagandě a znovu se pozastavuji nad výrazem prošetřit výroky. Myslím, že každý bytostný demokrat měl takovou věc odmítnout.“

Podle webových stránek iniciativy se k petici dosud připojili třeba studentský vůdce z listopadu 1989 a politik Martin Mejstřík, místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský a bývalý spolumajitel a zakladatel portálu Centrum.cz Ondřej Tomek. Michal Majzner se mimo jiné podílel loni na organizaci takzvaného Pražského Majdanu na Staroměstském náměstí či na organizaci prosincové demonstrace ke Dni lidských práv. 

Někteří senátoři podle Sobotkových informací žádají, aby Zeman přišel své výroky do horní komory vysvětlit; sledují ale primárně státníkova slova o Senátu. Zeman totiž při nedávné návštěvě Krnova na dotaz týkající se údajné zbytečnosti Senátu řekl, že horní komoru lze „vyhladovět“. „Myslím si, že ta věta o vyhladovění Senátu mnoho senátorů velmi podráždila,“ reagoval Sobotka. Za iniciativou, která volá po prezidentské návštěvě Valdštejnského paláce, prý stojí kluby lidovců a Starostů, je teprve v počátcích.