V Moskvě bude kromě Zemana slavit i Kim Čong-un

Praha/Moskva – Od státníků z 28 zemí dostala Moskva příznivou odpověď na pozvánku na oslavy 70. výročí od ukončení bojů v Evropě během druhé světové války. Zatím poslední, kdo oznámil, že přijede, je severokorejský vůdce Kim Čong-un. Český prezident Miloš Zeman bude při slavnostní přehlídce patřit k hrstce účastníků ze zemí Evropské unie, jeho plánovaná cesta se ale nelíbí opozici. Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dokonce vyzvala vládu, aby prezidentovi cestu do Moskvy neproplatila.

„V případě, že prezident země nezmění svůj úmysl a měl by být jedinou nebo jednou z mála hlav demokratických zemí na této akci, neměla by vláda umožnit krytí výdajů na tuto konkrétní zahraniční cestu,“ uvedla Miroslava Němcová. Miloš Zeman by podle ní měl cestu zrušit i proto, že do Moskvy přijede Kim Čong-un, ale především tak podle Němcové má vystoupit proti tomu, že Rusové „porušují mezinárodní právo na Ukrajině, anektovali část této, předtím suverénní země, a kdy dokonce svojí propagandou, svými různými servery narušují bezpečnost v jednotlivých zemích, ale také v ČR,“ uvedla Miroslava Němcová v Interview ČT24.

Výzvu, aby s prezidentem o moskevské cestě ještě jednal a případně mu na ni vláda nedala peníze, ale odmítl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Oznámil, že vláda nebude prezidentovi v cestě do Moskvy bránit.

Němcová: Státníci, kteří do Moskvy nepojedou, nezpochybňují oběti (zdroj: ČT24)

Slova Miroslavy Němcové kritizoval předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Miroslava Němcová si musí uvědomit, že nehovoří ve volební kampani, ale dotýká se mnohých, kterým v této válce někdo z příbuzných padl či skončil v koncentračním táboře. A proto nemá sebemenší morální právo kárat prezidenta republiky za jeho cestu do Moskvy,“ uvedl. Ostře reagoval také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Pokud paní Němcová takto přistupuje k připomínce 70. výročí vítězství nad nacismem, vystavuje si sama sobě vizitku.“ V Hyde Parku ČT24 dodal, že se Miroslava Němcová zachovala v duchu ruské propagandy: „Když jsem viděl ruský propagandistický server Sputnik, tak mě napadlo, že jen nahrála ruské propagandě. Článek na Sputniku je o tom, že opozice se snaží zabránit prezidentu republiky zavítat na oslavy ukončení 2. světové války.“ Jiří Ovčáček přitom zdůraznil, že „je to uctění památky rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Československa, a připomínka 70. výročí ukončení 2. světové války“.

Lavrov: Z Evropy se zúčastní i zástupci Slovenska či Řecka

Miroslava Němcová rovněž poukázala, že se moskevských oslav nezúčastní představitelé žádných dalších zemí EU, později upřesnila, že „je zatím jednou z mála hlav evropských států, které potvrdily svoji účast“. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes uvedl, že z 68 pozvaných státníků potvrdilo svoji účast 28 včetně zástupců Slovenska, Řecka a Kypru. Z mimounijních evropských zemí přicestují také představitelé Norska či Srbska. Pozvání nepřijali například americký prezident Barack Obama, polský prezident Bronislav Komorowski ani představitelé tří pobaltských států, odpovědi zatím nepřišly z Londýna ani Paříže. Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila, že se oficiálních oslav nezúčastní, do Moskvy by však měla přicestovat další den. Sergej Lavrov i tak očekává, že příjezd Merkelové, která bude v Kremlu jednat s prezidentem Vladimirem Putinem, napomůže boji s „protiruskou kampaní“.

Angela Merkelová na vojenské přehlídce v Moskvě 9. května 2010
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

Podle dosavadních odpovědí, které Kreml obdržel, však budou letos v Moskvě hrát hlavní roli představitelé mimoevropských zemí – přijede čínský prezident Si Ťin-pching, vietnamský prezident Truong Tan Sang či severokorejský svrchovaný vůdce (jak zní jeho oficiální titul) Kim Čong-un.

Výběr zemí, které budou mít v Moskvě 9. 5. vrcholné zastoupení…

z Evropy:

  • Černá Hora – neupřesněno
  • Česko – prezident Miloš Zeman
  • Island – neupřesněno
  • Kypr – prezident Niklos Anastasiadis
  • Makedonie – neupřesněno
  • Norsko – neupřesněno
  • Řecko – premiér Alexis Tsipras
  • Slovensko – premiér Robert Fico
  • Srbsko – prezident Tomislav Nikolić

z Asie a Ameriky:

  • Čína – prezident Si Ťin-pching
  • Indie – prezident Pranáb Mukherdží
  • KLDR – svrchovaný vůdce Kim Čong-un
  • Kuba – prezident Raúl Castro
  • Mongolsko – prezident Cachjagín Elbegdordž
  • Vietnam – prezident Truon Tan Sang

zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace

… a které ne

  • Estonsko
  • Litva
  • Lotyšsko
  • Německo
  • Polsko
  • Spojené státy americké

Předchozí jubilejní oslavy v Moskvě přitahovaly státníky z celého světa 

Řada státníků do Moskvy cestovat nechce kvůli ruské anexi Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje východoukrajinským povstalcům. Před deseti či dvaceti lety, kdy probíhaly oslavy za docela jiné geopolitické situace, se slavnostních přehlídek účastnili představitelé Spojených států či Francie stejně jako Německa a Japonska. Jak připomněl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, na 50. výročí od konce evropských bojů odcestoval do Moskvy také tehdejší český prezident Václav Havel a jeho nástupce Václav Klaus se zúčastnil moskevských přehlídek k 60. i 65. výročí. V roce 2005 v Moskvě nechyběl ani tehdejší německý kancléř Gerhard Schröder, který byl vůbec prvním německým kancléřem, který se moskevských oslav zúčastnil. Ten shodou okolností později čelil kritice, že od svého odchodu z politiky (také v roce 2005) působí jako předseda dozorčí rady společnosti Nord Stream, která jako dceřiná společnost ruského Gazpromu plánuje výstavbu ropovodu z Ruska do Německa.

Rusko slaví každý rok vítězství ve druhé světové válce 9. května, protože německá kapitulace byla podepsána pozdě v noci 8. května v Berlíně, kdy už v Moskvě bylo vzhledem k časovému posunu 9. května. Pro Rusy jde o příležitost k pořádání grandiózních přehlídek na moskevském Rudém náměstí, předvádějících vojenskou sílu současného Ruska. Letos se na Rudém náměstí uskuteční vojenská přehlídka za účasti 15 tisíc vojáků včetně kadetů a kozáků v historických uniformách. Nebudou chybět ani ukázky moderních ruských zbraní.