Uprchlíci do Česka zamíří hlavně z Ukrajiny, očekává nový krizový plán

Praha – Česko má nový krizový plán pro případ možného přílivu uprchlíků. Podle dokumentu ministerstva vnitra by byli běženci ubytováni v menších humanitárních střediscích namísto uprchlických táborů a kvůli hrozbě epidemií by na ně dohlíželi lékaři. Hlavní příčinou migrace do Česka budou podle krizového plánu války, bezprostředním zdrojem především Ukrajina.

Části krizového plánu pro péči o uprchlíky jsou tajné. Podle ředitele odboru azylové a imigrační politiky ministerstva vnitra Tomáše Haišmana materiál nepočítá s tím, že by hlavním zdrojem imigrantů mířících do Česka byl Blízký východ, přestože k přílivům uprchlíků bude docházet především kvůli válkám. „Důležité je sledovat situaci na Ukrajině, protože víme, že pokud existují přirozené migrační trasy, tak se to netýká tak syrské krize nebo severoafrické krize, ale mohlo by se to týkat Ukrajiny,“ řekl Tomáš Haišman.

Jak ale na počátku měsíce upozornili hosté Fokusu VM, hlavní příčinou migrace v budoucnu nebudou důvody vojenské, ale ani ekonomické. Lidé budou odcházet z rodných zemí kvůli podnebí. Změny klimatu by mohly v úsilí o nový prostor rozpohybovat až miliardu lidí. „Co se děje teď, je slabý odvar toho, co nás může v příštích padesáti letech potkat,“ uvedl egyptolog Miroslav Bárta. Upozornil, že jednou z příčin tzv. Arabského jara bylo i sucho v předchozím roce, které způsobilo špatnou úrodu pšenice na Blízkém východě a v Rusku. Pšenice poté chyběla na severu Afriky a nedostatek jídla v kombinaci s nedostatkem vody začal ve velkém vyhánět uprchlíky přes Středozemní moře.

Ministerský plán ale s takovou příčinou migrace zatím nepočítá – není ovšem sám. Evropské, ale i mezinárodní právo zatím nezná statut „environmentálního uprchlíka“. 

Vydáno pod