ČSSD má zvoleno: Druhým mužem Chovanec, ve vedení hned dvě ženy

Praha - Favorit premiéra Bohuslava Sobotky Milan Chovanec se statutárním místopředsedou stal až ve druhém kole; dostal 433 hlasů, ke zvolení jich potřeboval 359. Řadovými místopředsedy se stali Lubomír Zaorálek, Jan Hamáček, Martin Starec, Michaela Marksová a Lenka Teska Arnoštová. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka má tak ve vedení ČSSD přesně takový tým, jaký si přál.

Marksová, Hamáček, Starec a Zaorálek získali post řadového místopředsedy hned v prvním kole volby, o poslední místo ve vedení sociální demokracie se utkal neúspěšný uchazeč o funkci statutárního místopředsedy Jeroným Tejc s Lenkou Teskou Arnoštovou. Tu nakonec delegáti zvolili a narozdíl od předchozích sjezdů, kdy složitě hledali ve stanovách zakotvené ženské zastoupení, budou ČSSD reprezentovat hned dvě ženy.

Nejúspěšnější z osmi kandidátů byla Marksová, která získala 548 hlasů, přitom zapotřebí bylo jen 352. Tuto hranici překročil s přehledem také Zaorálek, který získal 526 hlasů, Hamáček se 483 hlasy a Starec se 474. Arnoštová obdržela 368 z celkem 686 odevzdaných hlasů.

Osm kandidátů na řadové místopředsedy ČSSD (kvórum 352 hlasů)

  • Jaroslav Foldyna (236 hlasů)
  • Jan Hamáček - uspěl v 1. kole (483 hlasů)
  • Michaela Marksová - uspěla v 1. kole (548 hlasů)
  • Jindřiška Maršová (136 hlasů)
  • Martin Starec - uspěl v 1. kole (474 hlasů)
  • Jeroným Tejc (335 hlasů)
  • Lenka Teska Arnoštová - uspěla ve 2. kole (368 hlasů)
  • Lubomír Zaorálek - upěl v 1. kole (526 hlasů)

Sociální demokracie měla po takzvaném lánském puči jen čtveřici místopředsedů. Dnes se jejich počet vrátil na standardních šest. Statutárním místopředsedou se dnes stal ministr vnitra Milan Chovanec. Sobotka s přehledem obhájil předsednický post. 

Boj o statutárního místopředsedu: Chovanec porazil Tejce

Milan Chovanec šel do dnešního klání na pražském sjezdu jako jasný favorit. Po projevech kandidátů, z nichž byl delegáty pozitivně přijat především ten Tejcův, se ale v kuloárech začalo hovořit o tom, že by jeho úspěch nemusel být jistý, nebo alespoň jednoznačný. V prvním kole delegáti odevzdali 721 volebních lístků ze 723. Milanu Chovancovi ke zvolení chyběly tři hlasy; Jeroným Tejc dostal nečekaně vysoký počet - 236 hlasů.

Jako třetí kandidoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, kterému v prvním kole vyjádřilo podporu 75 delegátů; před druhým kandidaturu vzdal. K vítězství v prvním kole bylo přitom zapotřebí 362 hlasů, pro Chovance hlasovalo 359 delegátů.

Ve druhém kole už se rozhodovalo jen mezi Chovancem a Tejcem. Pro současného ministra vnitra pak skončilo ve volebních schránkách 433 lístků, na vítězství jich bylo potřeba 359. Poražený Tejc dostal 253 hlasů.

Milan Chovanec přijímá gratulace ke zvolení statutárního místopředsedy ČSSD
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Přehled hlasování o statutárního místopředsedu

  • Milan Chovanec - 359 hlasů/ 433 ve 2. kole
  • Jeroným Tejc - 236 hlasů/ 253 ve 2. kole
  • Jiří Dienstbier - 75 hlasů

„Beru to jako velkou výzvu, velkou odpovědnost,“ řekl Chovanec delegátům po zvolení. Má prý co dohánět, aby oněch přibližně 250 lidí, kteří pro něj nehlasovali, přesvědčil o svých kvalitách. Tejc ve zjevné narážce na hnutí ANO Andreje Babiše uvedl, že je dobře, že se na sjezdech odehrávají souboje a není to jako ve stranách, které někdo vlastní.

Komentátoři o nezvolení Milana Chovance statutárním místopředsedou v prvním kole:

Sociolog Daniel Kunštát: „Předpokládal jsem, že Milan Chovanec by mohl být nejkonsensuálněji zvoleným členem předsednictva. Zaprvé, zřejmě neklaply všechny předsjezdové dohody. Druhá důležitá zpráva je ta, že křídlo kolem Jeronýma Tejce a Michala Haška má vliv na třetinu delegátů a možná na třetinu stranické základny. Je evidentní, že pozice Bohuslava Sobotky není zdaleka tak silná, jako se mohla jevit podle čísel, která získal coby předseda strany.“

Petr Dudek, vedoucí publicistiky ČRo: „Vypadá to, že křídlo Michala Haška má ve straně své zázemí, které je pevné a je potřeba s ním počítat. To tuší i Bohuslav Sobotka, který s Jeronýmem Tejcem nakládá opatrně.“

„Popravdě řečeno, neberu to jako vzkaz, který by byl určený mé osobě. V prvním kole kandidovali dva lidé, se kterými velmi silně názorově souzním, Milan Chovanec a Jiří Dienstbier, a hlasy se mezi ně rozdělily. Ve druhém kole je evidentní, že se hlasy spojily – a Milan Chovanec získal velmi výraznou převahu,“ komentoval dvoukolovou volbu své pravé ruky předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

Chovanec ve svém projevu děkoval Sobotkovi za vstřícnost po lánské schůzce

„Koukli jsme se na dno propasti a mnozí prohlédli, včetně mě,“ poznamenal Chovanec k událostem po takzvané lánské schůzce u prezidenta Miloše Zemana po sněmovních volbách 2013, který měl odstavit Sobotku z vedení strany. Právě jemu dnes Chovanec poděkoval za to, že v té době začal hledat cestu ke smíření a jednotě: „Chci být v týmu Slávka Sobotky, chci pod jeho vedením pracovat pro sociální demokracii.“

Ve své řeči ztratil slovo i směrem k předsedovi Hnutí ANO Andreji Babišovi, kterému vzkázal, že se ho sociální demokraté nebojí. Koaliční vláda má pro ČSSD hodnotu do té doby, dokud bude plnit koaliční program, zdůraznil Chovanec.

Milan Chovanec udělal Sobotkovi po lánské schůzce radost
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Není prospěšné dělat z jednoty fetiš, prohlásil Tejc

Po Chovancovi vystoupil Tejc, který mezi účastníky lánské schůzky také patřil. Podle svých slov se po ní ale rozhodl nepřevlékat kabáty a přijal odpovědnost. „Zaslechl jsem tady, že přečtu svůj projev, vzdám se nominace a tento ústupek vyměním za podporu na řadového místopředsedu. Neudělám to, obchodování není můj styl. Nejsme na sněmu hnutí ANO a k tomu si pogratulujme,“ pronesl Tejc na začátek svého proslovu.

ČSSD si podle něj zaslouží podporu 30 procent voličů ne v průzkumech, ale ve volbách. Sociální demokracie nesmí být podle něho vnímána jako strana dávek, ale strana pro zaměstnance a sociálně ohrožené lidi. „Nápady s rodičovskou dovolenou pro muže možná ohromíme svět, ale ne naše voliče,“ prohlásil.

„Od některých z vás jsem slyšel, že bych neměl kandidovat, abych nenarušoval jednotu strany. Tato myšlenka mi v demokratické straně připadne zcela absurdní. Spočívá snad jednota v tom, že máme na všechno stejné názory, nebo že se názor bojíme říct jenom proto, že je odlišný od názoru předsedy?“

Tejc pak prohlásil, že sociální demokracie jednotu potřebuje. „Podle mého názoru ale nepotřebuje zalepené oči vedení, které se láskyplně objímá a na každou sebekonstruktivnější kritiku reaguje jako na útok. Dělat z jednoty fetiš není receptem na úspěch,“ zdůraznil Tejc vzápětí a dodal: „Pokud se předseda do budoucna obklopí jen těmi, kteří mu lichotí, pak to nebude jeho výhoda, i když si to teď možná myslí.“

Dienstbier: ČSSD je poslední tradiční strana, která odolává protestním hnutím

Dienstbier v projevu varoval před úbytkem voličů ČSSD. „Pokud trend neotočíme, nemáme do budoucna garantováno vůbec nic,“ zdůraznil. ČSSD podle něho potřebuje zásadní reformu, patří k nim širší zapojení členů do zásadních rozhodování. ČSSD se taky musí podle ministra otevřít občanské společnosti, spolupracovat s neziskovým sektorem a nezávislými odborníky, otevřít se novým tématům a být progresivní stranou.

Jiří Dienstbier po zvolení Sobotky předsedou strany:

„Poblahopřál bych Bohuslavu Sobotkovi, že dostal velmi silný mandát. Ale poblahopřál bych nám všem i k tomu, že nedostal 100 procent.“

„Pokud nepřijdeme s novými pohledy, těžko budeme podporu obnovovat,“ zdůraznil Dienstbier, který v této souvislosti zmínil mladé lidi a velká města. ČSSD podle něho působí někdy příliš konzervativně a šedě: „Naší výhodou je jasná programová vyhraněnost. Ale přemýšlivým lidem toto nestačí. Ti chtějí, aby nás reprezentovali důvěryhodní a kompetentní politici, kteří nejednali jen ve svém, ale hlavně ve veřejném zájmu.“

  • Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy ČSSD. Při volbě, v níž neměl protikandidáta, získal 85 % hlasů. Hlasovalo pro něj 606 ze 709 delegátů. 

Vývoj sociální demokracie PŘEHLEDNĚ