Sobotka: Žádný z našich ministrů neprohrál

Praha – Ve svém úvodním projevu na sjezdu ČSSD se dosavadní předseda strany Bohuslav Sobotka zastal ministrů za ČSSD: Ti prý v uplynulém roce neprohráli a tvoří soudržný tým. Kriticky ale promluvil na adresu Andreje Babiše, který podle něj koncentruje politickou, ekonomickou a mediální moc v rozsahu, jaký nemá nyní obdoby.

Premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil jako předseda ČSSD na stranickém sjezdu spokojenost s prací ministrů za sociální demokracii. Přišli podle něj na ministerstva připraveni a obešli se bez skandálů. „Tvoří soudržný tým,“ prohlásil Sobotka. Upozornil, že se jim v rámci koaličního vyjednávání podařilo získat ta ministerstva, na nichž se ČSSD dlouhodobě profiluje a která tvoří charakter sociálního státu. „Zatím nebyl důvod, abych naše ministry měnil,“ upozornil Sobotka, protože žádný z nich podle jeho mínění v uplynulém roce neprohrál.

Příliš časté změny ve vedení resortů, které pak doprovázejí personální „čistky“, způsobují rozklad vlády. Tímto a dalšími slovy se vymezil vůči předcházející pravicové vládě, v níž došlo k výměně více než desetkrát. Připomněl, že vítězstvím ve volbách mohli „odsunout zkorumpovanou pravici do opozice“ a po sedmi letech začít prosazovat zákony. „Dali jsme přednost koalici změny a spojili se se stranami, které nebyly v uplynulých letech ve vládě a nepodílely se na špatných rozhodnutích Nečasovy koalice,“ uvedl premiér.

Sobotka oponoval Babišovi, že se nevzdal ekonomického vlivu

Pokud ale kritizuje výměny ministrů, protože „když se střídají jako na orloji, nic se nestihne,“ může se dotýkat i kroků koaličního partnera hnutí ANO, který už vyměnil tři ministry. Jmenovitě se vyjádřil i přímo k předsedovi hnutí Andreji Babišovi, který na sněmu ANO před dvěma týdny kriticky vystoupil proti ČSSD. Zmínil hlavně jeho ekonomickou pozici, která v souvislosti s politickou funkcí hrozí střetem zájmů.

„Koncentruje v sobě v jedné osobě politickou, ekonomickou i mediální moc v rozsahu, jaký nemá v naší zemi po roce 1989 obdoby. Dostává se tak do permanentního rizika střetu zájmů. Naše zákony týkající se toho nebyly na nic takového připraveny. O to větší je současná odpovědnost sociální demokracie jako tradiční, vnitřně demokratické a svobodné politické strany, odpovědnost za udržení demokratických pravidel a podmínek pro svobodnou politickou soutěž a odpovědnost za to, že naše koaliční vláda bude vždy důsledně hájit veřejný zájem,“ řekl Sobotka.

Nemá důvod navrhovat změny v koaliční smlouvě, přičemž férový přístup k dodržování a naplňování koaliční smlouvy očekává i od koaličních partnerů. Současnou vládu považuje za jediný rozumný způsob, jak dát zemi stabilitu.

Kritika osobností v tištěné zprávě

Před samotným sjezdem byla zveřejněna tištěná zpráva pro kongres, v níž se Bohuslav Sobotka ostře pustil do aktérů lánského puče, v proslovu na sjezdu to ale nezaznělo. V textu napsal, že byla tehdy ohrožena existence strany. Jihomoravský hejtman Hašek podle Sobotky po neúspěšné kandidatuře na šéfa strany v roce 2011 vytvářel uvnitř ČSSD paralelní mocenské centrum, čímž stranu oslaboval. Sobotka se vymezil i proti prezidentu Zemanovi – od roku 2003 prý některými kroky stranu rovněž poškozoval.

Pravice měla zhoršit naše vztahy s EU a NATO

Celkově se ale Sobotka více vymezoval vůči pravicové vládě, a to v momentě, kdy hovořil o mezinárodní situaci. Za pravicových vlád byla pověst Česka v Evropské unii „hrozivá“, problematické bylo i plnění závazků vůči NATO. Nutnost spolupráce i zastavení škrtání ve financích obranných složek ukázala právě krize na Ukrajině, která podle něj není občanskou válkou, ale geopolitickým konfliktem. Lze ho podle něj řešit jen mírovou cestou. Zmíněné organizace jsou podle Sobotky nejlepší pojistkou proti vnějším bezpečnostním rizikům.  

Sobotka se v projevu věnoval také hospodářskému stavu státu a podílu ČSSD na tom, že klesá nezaměstnanost a ekonomika roste. Připomněl splněné body volebního programu, jako je zvýšení minimální mzdy, valorizace důchodů, zákon o státní službě nebo získávání nových investicí. Uvedl ale i nedostatky, že se jim nepodařilo splnit progresivní zdanění nebo omezit dopad církevních restitucí. Vyzdvihl potom spolupráci s odbory a zaměstnavateli. Na závěr připomněl heslo ČSSD ze začátku devadesátých let - „Budoucnost má své jméno – sociální demokracie“. Nikdy dřív prý o platnosti tohoto sloganu nebyl přesvědčenější. 

"Premiér se vyhnul vnitrostranické situaci a byl to projev propagace prvního roku jeho vlády, který hodně stál na argumentu – předtím tady bylo peklo, my jsme všechno zlepšili. Ani tolik nechválí nějaké úspěchy vlády, jako se vymezoval proti předcházející. Trochu ještě opoziční rétorika a ukázka toho, co všechno si mohou odškrtnout," komentoval politolog Petr Sokol (ODS) z CEVRO Institutu.

Vývoj sociální demokracie PŘEHLEDNĚ

Vydáno pod