Muž stíhaný kvůli bombě v bance půjde před soud, hrozí mu 12 let

Praha – Muže, který před rokem uložil v bance na pražském Václavském náměstí funkční trhavinu, navrhla policie obžalovat z loupeže a nedovoleného ozbrojování. Z banky sice nic neukradl, trhavina, kterou tam zanechal, však měla smrtící účinek až sto metrů.

Vyšetřování loňského přepadení banky v centru Prahy ukončila policie čtyři měsíce od dopadení podezřelého. Podařilo se jí to v první polovině loňského prosince poté, co kriminalisté rozkryli, kdo se skrývá za důmyslným maskováním – třiašedesátiletý Slovák použil paruku, falešný knír a čepici. K samotnému přepadení došlo již v polovině března.

Muž přitom nic neuloupil, žádal milion a půl, a když se dozvěděl, že pokladní tolik peněz nemá k dispozici, utekl. Hrozí mu však až dvanáct let vězení, možný trest souvisí nejenom s žádostí o vydání peněz, ale také s trhavinou, kterou v bance zanechal. Její případný výbuch mohl podle pyrotechniků být smrtící až do vzdálenosti sto metrů.

Zásah policie a pyrotechniků v bance zasáhl do života v Praze kvůli omezení dopravy v okolí. Tramvaje tak nemohly jezdit po vytížené trati ve Vodičkově a Jindřišské ulici. Metro stanicí Můstek pouze projíždělo.

Vydáno pod