Po vnitru se přidává obrana – a chce od vlády miliony za Vrbětice

Praha – Hlídání muničního skladu ve Vrběticích a zprovoznění nového skladu v Květné bude armádu a ministerstvo obrany ročně stát 80 milionů korun. Resort hodlá částku požadovat po vládě. Dosavadní náklady na ostrahu Vrbětic armáda vyčíslila na necelých 28 milionů. Proplacení dalších mimořádných nákladů žádá i vnitro.

O proplacení dosavadních nákladů s ostrahou nebo očistou areálu od munice po dvou loňských výbuších již požádalo ministerstvo vnitra. Pro policisty a hasiče vláda v pondělí schválila zvýšení rozpočtu na první pololetí o 47 milionů korun (více zde).

O proplacení nákladů nyní bude žádat i ministerstvo obrany; podle mluvčího ministerstva Jana Pejška chce zaplatit dosavadní výdaje. Jejich konkrétní výše bude záležet na tom, kdy o žádosti bude vláda rozhodovat. „Podklady shromažďujeme od samého počátku, v tuto dobu jsou to náklady ve výši necelých 28 milionů, které se týkají pouze toho, co bych nazval vícenáklady. To znamená, nejsou v tom započítány mzdy a úkony, které by vojáci stejně vykonávali v rámci výcviku,“ dodal náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Petr Pavel: Ve Vrběticích vojáci utratili peníze na výcvik

Vyúčtování nákladů je pro armádu podle Pavla důležité. Nasazené útvary totiž ve Vrběticích používaly peníze určené na běžný provoz. „Jestliže například 7. brigáda z Hranic teď několik měsíců zabezpečovala ostrahu Vrbětic, tak na to utratila peníze, které měla na výcvik,“ poznamenal Pavel. Peníze podle něj musí brigáda dostat zpátky, aby výcvik mohl proběhnout v náhradních termínech.

Dodal, že armáda situaci ve Vrběticích nezavinila a bylo by nefér, aby nesla důsledky. „Jednotka se cvičí proto, aby byla připravena k obraně státu,“ podotkl Pavel s tím, že s ohledem na bezpečnostní mezinárodní situaci není prostor „mávnout rukou“ nad tím, zda jsou nebo nejsou vojáci vycvičeni.

Ve Vrběticích je k dnešnímu dni nasazeno kolem 210 vojáků, kteří střeží vymezený bezpečnostní okruh, a další, již se podílejí na vyskladňování materiálu z areálu, v němž loni vybuchly dva sklady a zemřeli kvůli tomu dva lidé. Armáda začala muniční sklady střežit v listopadu, svou přítomnost zvýšila po druhém výbuchu.