Zeman: ČSSD jsem nepoškozoval, Sobotka lže

Praha − Prezident a někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman se ohradil proti tvrzení současného šéfa strany Bohuslava Sobotky. Premiér totiž ve své zprávě pro kongres napsal, že Zeman některými kroky od roku 2003 sociální demokracii poškozoval. Prezident ale tato slova označil za lež, straně prý naopak pomáhal. V rozhovoru pro Parlamentní listy pak na premiérovu adresu uvedl, že „zrádce omlouvá svoji vlastní zradu“. Sobotka ale svůj názor měnit nehodlá.

„Svůj názor na chování Miloše Zemana k ČSSD jsem popsal ve své zprávě pro delegáty sjezdu ČSSD a nemám na tom co měnit,“ napsal premiér v reakci na slova hlavy státu. Ve zprávě, kterou sjezd schvaluje v polovině března, stojí: „Změnu chování Miloše Zemana k vlastní straně lze pozorovat od jeho neúspěšné prezidentské volby v roce 2003.“ Je to rok, kdy Zeman prohrál souboj o prezidentský post s Václavem Klausem, když pro něj nehlasovala ani řada členů jeho tehdy vlastní strany. Na druhou stranu ale v tomtéž dokumentu Sobotka konstatuje, že "zásluhy Miloše Zemana na úspěších strany v letech 1993–2002 jsou nezpochybnitelné."

Šéf ČSSD jako příklad uvádí, že Zeman podpořil dva stranické poslance, Miloše Melčáka a Michala Pohanku, kteří dle Sobotky za podivných okolností přeběhli a přidali se ke stovce poslanců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Premiér soudí, že tím umožnili vyslovení důvěry vládě Mirka Topolánka (ODS).

Zeman ovšem dle svých slov sociální demokracii pomohl, což dokládá svou účastí ve volební kampani ČSSD v roce 2006, kdy jezdil volebním autobusem Zemák po republice a prý „snad přispěl“ k tehdejšímu výsledku ČSSD. „Takže bohužel musím označit toto tvrzení (o poškozování strany) za lež snadno vyvratitelnou tímto faktem. Ale mám-li být smířlivý, musím říci, že lidsky dokážu pochopit, jestliže zrádce omlouvá svoji vlastní zradu,“ podotkl na Sobotkovu adresu.

Další Sobotkova kritika na hlavu prezidenta

„V roce 2008 Miloš Zeman otevřeně podpořil kandidáta pravice Václava Klause na funkci prezidenta a několikrát veřejně vystoupil s kritikou Jana Švejnara, podporovaného naší stranou,“ stojí také ve zprávě pro kongres ČSSD. Dále v ní premiér hovoří o vzniku Strany práv občanů (SPO), jejímž cílem prý také bylo oslabit očekávané vítězství ČSSD v parlamentních volbách 2010.

Sobotka: Prezidentské volby z roku 2003 si zaslouží analýzu

Bohuslav Sobotka k souboji Zemana o prezidentský úřad poznamenal, že příčiny tehdejšího výsledku by si zasloužily detailní historickou analýzu. Vina podle něho padá na tehdejší vedení ČSSD, které se nedokázalo dohodnout na kandidátovi a získat pro něj podporu, zároveň ale i na Zemana. Podle Sobotky se totiž dopustil řady chyb, když se snažil získat pro svou kandidaturu podporu sociální demokracie. Chybou prý bylo například odmítnutí kandidatury v prvním kole volby.

Prezident ale na kritiku, že nešel už do prvního kola volby, reagoval tím, že „je potřeba si uvědomit, že v prvním kole měli komunisté svého vlastního kandidáta, který by dostal všech 30 nebo 40 hlasů komunistických poslanců, zatímco ve druhém kole svého kandidáta nestavěli,“ konstatoval Zeman s tím, že tuto logiku snad dokáže pochopit každý, kdo se aspoň trochu vyzná v politice.

Zeman zároveň připomenul, že pro druhé kolo prezidentské volby ho nominoval Ústřední výkonný výbor ČSSD, „z čehož vyplývá, že všichni, kdo hlasovali proti tomuto usnesení, nerespektovali stranické stanovy ani vnitrostranickou demokracii“. Podle médií byl právě Sobotka jedním ze sociálních demokratů, kteří pro Zemana v prezidentské volbě nehlasovali.

Miloš Zeman a Václav Klaus
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK