Kottová se hájila: Přijdu o atestaci, vyléčila jsem tisíce lidí

Praha – Dnes dokončili závěrečné řeči advokáti obviněných a ke slovu se dostali i sami obvinění. Promluvili manželé Petr Kott a Kateřina Kottová (dříve Pancová) a odmítli vinu. Zatímco Kott uvedl jednotlivé věci, ve kterých podle něj obžaloba chybovala, jeho manželka byla více emotivní, mluvila o tom, že jako lékařka vyléčila tisíce lidí a při odsouzení by přišla o atestaci.

Petr i Kateřina Kottovi dnes před soudem ve svých závěrečných řečech zopakovali, že jsou nevinní. Oba mluvili zhruba deset minut. První vystoupil Petr Kott. „Chtěl bych na pravou míru uvést některé nesrovnalosti, které byly obsaženy v závěrečné řeči pana státního zástupce,“ zmínil Kott jednotlivé věci, v nichž podle něj obžaloba chybovala. Řekl, že ani on ani jeho žena nikoho nepoškodili ani nikomu neublížili a je podle něj nesmysl, aby nějakými manipulacemi se zakázkami poškodil finanční zájmy Evropské unie.

Kateřina Kottová byla ve svém projevu emotivní. Zaměřila svou řeč na svou profesi lékařky. Mluvila o tom, že hned po svém studiu nastoupila do nemocnice v Motole jako lékařka, že vyléčila tisíce lidí. Odsouzení by pak pro ni znamenalo, že podle pravidel lékařské komory přijde o atestaci a nebude moci léčit. Zopakovala také, co říkal jejich advokát Tomáš Sokol, že navržený trest je likvidační. Údajně z nich udělá doživotní bezdomovce.

Státní zástupce Petr Jirát exředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, dříve Pancovou, a jejího manžela, někdejšího náměstka krajských nemocnic Petra Kotta označil za organizátory korupce. Oběma tak hrozí nejvyšší trest ze všech - osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Ve své včerejší závěrečné řeči řekl jejich obhájce Tomáš Sokol, že se podle něj nedopustili skutků, které jsou v obžalobě, a nic se neprokázalo. Sokol navíc označil jako účelovou výpověď Ivany Salačové, jedné z obžalovaných vystupující jako spolupracující obviněná.

Ivana Salačová
Zdroj: ČT24

Advokát obviněného z Hospimedu: Vina nebyla prokázána

Během dnešního dne ještě dokončili závěrečné řeči zbývající advokáti obviněných. Jaroslav Marek, který hájí jednatele zdravotnické firmy Hospimed Jindřicha Řeháka, řekl, že se u jeho klienta nepodařilo prokázat vinu. Podle něj se nepodařilo prokázat, jakým způsobem se Řehák údajně podílel na korupčním systému týkajícím se zakázek. Státní zástupce Jirát to podle něj v obžalobě nepopisuje. Hospimed podle obžaloby vyhrál po předchozí domluvě za úplatek zakázku na vybavení nemocnice v Kolíně. Státní zástupce v tomto případě žádá pětiletý trest vězení.

Nynější jednání řeší obžalobu devíti osob. Závěrečné řeči začaly tento týden v úterý a ve středu mluvil Jirát, který pak navrhl tresty od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky. Advokáti chtějí pro klienty většinou zproštění obžaloby. Případ bývalého hejtmana Davida Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucii Novanské je vyloučen do jiných termínů.

  • Jak vznikala kódovaná řeč, si můžete přečíst zde.
  • Jaké společnosti a lidé se kromě trojice Rath, Kott a Kottová (dříve Pancová) měli na zmanipulovaných zakázkách podílet? Více čtěte zde.
  • Více k obsahu odposlechů najdete zde.

Kauza Rath přehledně