Svahy českých hor slibují lyžařům bílý víkend

O víkendu mohou lyžaři ve většině horských středisek počítat s dobrými podmínkami. Ve vyšších polohách napadl sníh, v areálech se navíc zasněžuje i technickým sněhem, takže někteří vlekaři slibují další měsíc lyžování. Meteorologové navíc na neděli předpovídají jasnou oblohu a teploty jen těsně nad bodem mrazu. V Jeseníkách však dnes záchranáři zvýšili lavinové nebezpečí na třetí stupeň z pětibodové škály.

Podle předpovědi počasí má být na českých horách v sobotu chladněji a pod mrakem, v neděli se vyjasní a teplotní maxima mírně překročí nulu. Největší teplotní skok se čeká na Šumavě – v sobotu zde rtuť teploměru vystoupá těsně nad nulu a v neděli k pěti stupňům Celsia. Oteplení se na konci týdne projeví i v Krušných horách, zatímco na první víkendový den meteorologové předpovídají nulu, v neděli mohou být maxima na čtyřech stupních.

Krkonoše budou v sobotu také ještě pod mrakem s teplotami na -1 stupni, v neděli na třech. V Orlických horách by se mraky mohly rozpouštět už v sobotu a jasná či polojasná obloha by měla vydržet i v následujícím dni. Teplotně se neliší od Krkonoš. Pomalejší oteplení se čeká v Jesenících a Beskydech, kde by v neděli měly rtutě teploměrů dosáhnout maximálně dvou stupňů. Obloha bude polojasná. A jak je to se sněhem?

Přírodní sníh
Zdroj: ČT24

KRKONOŠE A JIZERSKÉ HORY: Sjezdovky v obou horách hlásí dostatek bílé pokrývky. V Krkonoších od začátku týdne připadlo i deset centimetrů sněhu, nyní je ho na sjezdových tratích až 110 centimetrů. Areály v Libereckém kraji hlásí na sjezdovkách 20 do 120 centimetrů převážně technického sněhu.

  • Čeněk Jílek, ředitel Skiareálu Špindlerův mlýn, Krkonoše: „Tento víkend máme na předpovědi krásné počasí, slunečno. Dneska se to potvrzuje, dnešní den je naprosto fantastický… Sjezdovky nám pokrývá zhruba 70 centimetrů smíšeného sněhu. Lavinové nebezpečí, pokud se návštěvníci pohybují po vyznačených trasách, nehrozí.“

ORLICKÉ HORY: Více než metrovou vrstvu sněhu mají střediska Pardubického kraje. V Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem připadlo v posledních dvou dnech asi deset centimetrů sněhu, otevřeno je všech 9,4 kilometru sjezdových tratí a mělo by to tak zůstat ještě měsíc.

ŠUMAVA: Slabší vrstva sněhu, který napadl v minulých dnech, v zimních areálech podmínky zlepšila. Využít toho mohou zejména školáci z okresů Plzeň-město, Plzeň-jih a Plzeň-sever, kterým o víkendu začínají jarní prázdniny. V největším zimním středisku Plzeňského kraje, v Železné Rudě a v okolí, jsou v provozu všechny areály, které mají technické zasněžování. Na Lipensku i v pohraničním Sternsteinu a Hochfichtu panují začátkem března výborné sněhové podmínky a místy také slunečné počasí. Lyžařské areály mají v provozu všechny lanovky a vleky, lyžuje se na poloprázdných a dobře upravených sjezdovkách. Za poslední dva dny napadlo na horách pět až deset centimetrů sněhu.

Sjezdovka v Krkonoších
Zdroj: ČT24

BESKYDY: Zimní střediska slibují výborné lyžařské podmínky. Na sjezdovkách je většinou minimálně 40 centimetrů sněhu a v areálech se ještě zasněžuje technickým sněhem. Příznivé má být i počasí, a tak střediska očekávají velkou návštěvnost.

  • Leo Bača, ředitel Skiareálu Razula, Beskydy: „Beskydy jsou na tom velmi dobře. Denně tady spadlo 5 cm nového sněhu, na sjezdovkách máme 40 cm technického sněhu, který se smíchal s přírodním sněhem. Takže sjezdovky jsou vynikající, lavinové nebezpečí nehrozí. Máme zhruba kolem 30 km upravených běžeckých tratí.“

VYSOČINA: V provozu je sedm sjezdovek. Některá další zimní střediska v kraji už kvůli nepříznivému počasí také ukončila sezonu, mezi ně patří i ledová stěna ve Víru. Ve Vysoké na Havlíčkobrodsku chtějí vlek znovu spustit v sobotu.

JESENÍKY: Tento týden napadlo až 13 centimetrů sněhu, v nejvyšších polohách ho nyní leží až 120 centimetrů. Nová sněhová pokrývka tak na mnoha místech zlepšila lyžařské podmínky. Areály jsou stále v provozu a vyrazit do terénu mohou i běžkaři. Loni v tuto dobu už menší zimní areály kvůli nedostatku sněhu zavíraly.

  • Petr Marek, Skiareál Kouty, Jeseníky: "Běžkaři mohou na webu www.bilestopy.cz sledovat on-line informace o tom, jak rolba připravuje běžecké trasy. V současné době upravujeme zhruba 48 kilometrů běžeckých tras. Pokud mohu něco doporučit, tak je to určitě okruh kolem horní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně."

V Jeseníkách dnes horští záchranáři zvýšili stupeň lavinového nebezpečí na třetí z pětibodové škály. V horách totiž v uplynulých dnech napadl nový sníh, který se ukládal za silného větru. Vrstvy jsou tak nestabilní. Třetí stupeň znamená značné nebezpečí, naposledy byl v Jeseníkách vyhlášen na konci ledna. Lavinové katastry ale leží mimo značené trasy.