Soghojan do vězení nepůjde, Jerevan český rozsudek odmítl

Praha/Jerevan – Arménské ministerstvo spravedlnosti odmítlo převzetí českého rozsudku na Andranikem Soghojanem. České soudy ho – jako takzvaného vora v zakoně, neboli vysokou autoritu mezi zločineckými skupinami z bývalých sovětských zemí – poslaly na 22 let do vězení za objednávku vraždy. Českému ministerstvu spravedlnosti sdělil jeho jerevanský protějšek, že arménský právní řád neobsahuje procesní pravidla, která by převzetí verdiktu umožnila. Soghojan tak v Arménii do vězení nepůjde, jeho vydání přitom také nepřipadá v úvahu.

Andranik Soghojan byl od loňského října v arménské vazbě. Tamní policie ho zadržela poté, co v Česku nenastoupil do vězení. Od ledna je ale opět na svobodě a v souvislosti s českým trestem už ho v Arménii nic neohrozí. České ministerstvo spravedlnosti zaslalo do země žádost o převzetí výkonu rozsudku, jejíž přijetí by znamenalo, že si Soghojan odpyká český trest ve své vlasti, ale Jerevan to odmítl. „Ačkoli převzetí výkonu rozsudku arménský právní řád ve výjimečných případech připouští, neobsahuje konkrétní procesní pravidla, která by umožnila jeho provedení. Podle arménské strany je proto převzetí výkonu rozsudku za této situace nereálné,“ uvedl tiskový odbor českého ministerstva spravedlnosti. Soghojanovo vydání do Česka je rovněž vyloučeno, protože Arménie své občany nevydává.

Pokud Soghojan zůstane v Arménii, nic mu nehrozí

Podle ministerstva spravedlnosti by situaci ještě mohlo změnit čerstvé rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zamítl dovolání odsouzených v případu vraždy a pobodání dalšího člověka v Praze jako zjevně neopodstatněná. Soghojanovi však zatím v souvislosti s českým trestem nic nehrozí, dokud zůstane v Arménii. Situaci by mohlo změnit jeho vycestování, protože je spolu s ostatními odsouzenými mezinárodně hledanou osobou. „Pokud budou (hledané osoby) lokalizovány v některém ze států, které neaplikují evropský zatýkací rozkaz, existuje právní titul pro jejich zadržení a započetí procesu jejich následného vydání do České republiky,“ sdělilo ministerstvo.

České soudy si Soghojanův případ přehazovaly čtyři roky. Nakonec však v roce 2013 rozhodl městský soud, že si v roce 2007 z titulu „vora v zakoně“ Arménec objednal vraždu svého krajana, který podnikal v Praze. K vraždě ve městě skutečně došlo, ale vrah se zmýlil a zabil jiného člověka a dalšího pobodal. Městský soud ovšem Soghojana dvakrát osvobodil, případ mu ale vždy vrátil vrchní soud. Poté, co se případu ujal jiný soudce, dostal Andranik Soghojan dvaadvacetiletý trest. V té době však již byl dávno v zahraničí, neboť po prvním zprošťujícím verdiktu mohl odejít z vazby.

Případ „vora v zakoně“ Andranika Soghojana:

  • duben 2009 - Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) oznámil, že policisté zadrželi skupinu osob napojenou na ruskojazyčný organizovaný zločin v ČR. Mezi zadrženými byl i Armén Andranik Soghojan, který podle ní představoval takzvaného „vora v zakoně“, tedy vysokou autoritu zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Policie obvinila Soghojana z toho, že usiloval o život arménského podnikatele.
  • červen 2009 - Pražský městský soud uložil Ukrajinci Timuru Treťjakovovi doživotí za nájemnou vraždu řidiče Sazky a pokus o vraždu arménského podnikatele. Soud předvolal jako svědka i Soghojana, který podle policie vraždu objednal. Odvolací soud zmírnil Treťjakovi trest na 22 let vězení.
  • červen 2010 - Soud začal řešit případ Soghojana a dalších obžalovaných. Soghojan odmítl vypovídat, obžalobu označil za nepravdivou
  • září 2010 - Detektivové z ÚOOZ obvinili Soghojanova advokáta Julia Kramariče z podplácení svědků. Obvodní soud v roce 2013 uznal Kramariče vinným z podplácení a uložil mu roční podmínku a zákaz výkonu činnosti advokáta na 2,5 roku. Městský soud v Praze následně rozsudek zrušil, ale Kramaričovo chování označil za neetické a v rozporu se zákonem o advokacii. Kvůli promlčecí lhůtě se případem nemohla zabývat ani advokátní komora v kárném řízení.
  • říjen 2010 - Městský soud v Praze zprostil Soghojana obžaloby. Spolu s ním osvobodil i další tři muže. Všechny propustil z vazby, Soghojan poté opustil ČR.
  • duben 2011 - Vrchní soud v Praze částečně zrušil zprošťující verdikt z října 2010 a případ vrátil Městskému soudu v Praze. Ten Soghojana a další čtyři muže podezřelé z objednání vraždy po roce znovu osvobodil. To ale vrchní soud i podruhé zrušil.
  • únor 2013 - Městský soud v Praze uložil Soghojanovi dvaadvacetiletý trest vězení. Jeho spoluobžalovaní si vyslechli tresty od 12 do 18 let. Odsuzující rozsudek padl poté, co kauzu dostal na starost jiný soudce.
  • září 2014 - Vypršelo ultimátum, které Soghojan dostal pro nástup do českého vězení. O měsíc později ho zadržela arménská policie a byl umístěn do vazby.
  • únor 2015 - Česko požádalo Arménii o převzetí rozsudku. Soghojan tehdy již byl měsíc na svobodě.
Vydáno pod