Jelínek: Tak dobrou pozici Sobotka do budoucna mít nebude

Praha – Současné roztržky mezi dvěma koaličními partnery ČSSD a hnutím ANO jsou podle analytika Lukáše Jelínka hlavně znamením toho, že jeden politický subjekt má po sjezdu a druhý se na něj chystá. Zároveň si myslí, že sociálním demokratům se velmi hodí rétorika hnutí ANO, protože to z hlediska zaměření podpoří jejich voličskou základnu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má navíc ukazovat, že je v nezvykle pevné pozici, protože si může dovolit i vymezení vůči oponentům ve vlastní straně.

Hnutí ANO mělo sněm minulý víkend, ČSSD čeká sjezd v polovině března. „To je pochopitelně hlavní důvod, proč teď přestřelky vypadají tak ostře a tak krvelačně,“ hodnotil politický analytik Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie v pořadu Události, komentáře. Vyplývá tak, že tyto slovní výměny zatím nejsou velkým důvodem k obavám o setrvání koalice. Problém by přišel, kdyby se strany začaly rozcházet programově. Jelínek upozorňuje, že hnutí ANO se na sněmu zásadně vyhranilo vůči zvyšování daní. „Také Andrej Babiš na tiskové konferenci hovořil o tom, že on nebude budovat sociální stát, ačkoliv to je koncept, ke kterému se hlásili třeba i pravicoví politici,“ dodal Jelínek.

Zatímco o většině případů kritiky druhé strany analytik mluví jako o folkloru, závažněji hodnotí dnešní vyjádření ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (nestraník za ANO). Na sociální síti napsala, že viníci nedočerpání peněz za roky 2007 až 2013 „jsou nyní neviditelní; právě vlády ČSSD zavinily mnohé.“ Detaily že se jí vejdou jenom do trezoru. „V okamžiku, kdy by ministryně Šlechtová měla spíš položit věci na stůl, ať už policii, Nejvyššímu kontrolnímu úřadu nebo médiím, tak přece všichni víme, že s trezory se pracuje, buď když chceme s něčím obchodovat, nebo někoho diskreditovat,“ zmínil Jelínek.

Zpráva Bohuslava Sobotky před sjezdem

V pondělí se rovněž objevila předsjezdová zpráva Bohuslava Sobotky, v níž se ostře vymezil proti hejtmanovi Michalu Haškovi i prezidentu Miloši Zemanovi. „Zapadá to do konceptu, kdy se Bohuslav Sobotka snaží ukázat, že je v nezvykle pevné pozici oproti svým předchůdcům ve vedení sociální demokracie,“ řekl Jelínek. Mohl si tak dovolit tři věci. Za prvé nepozval prezidenta Zemana na sjezd. „V minulosti se stávalo velmi zřídka, že by byl někdo ochotný razantně říct, že prezident, navíc ještě hlásící se k levici, nepřijede,“ upozornil Jelínek. Dál si Sobotka dokázal říct, koho chce do stranického vedení, i když to v minulých dobách také nebylo obvyklé. Posledním bodem je, že se ve zprávě vyhranil vůči svým stranickým oponentům, jako je Michal Hašek nebo Zdeněk Škromach (oba ČSSD).

„Takto dobrou pozici už určitě do budoucna mít nebude, protože vládnutí samozřejmě přinese nějaké šrámy a ty se odrazí i na pozici předsedy sociální demokracie,“ shrnul Jelínek. Zároveň míní, že tím, že kritické body formuloval v napsané zprávě, bude se Sobotka moci na sjezdu věnovat jiným tématům, jako je vládnutí po boku hnutí ANO. „Z tohoto hlediska bych se ani nedivil, kdyby zpráva skutečně unikla řízeně,“ řekl Jelínek. Zprávu totiž doprovázejí spekulace o publikačním záměru. Česká televize nejprve dostala od mluvčí premiéra pravděpodobně omylem poslanou SMS zprávu, podle které došlo k řízenému úniku. Následně to ale popřela.

Každopádně, pokud se Sobotka bude na sjezdu spíš věnovat vztahu s hnutím ANO, může podle Jelínka posílit polarizace uvnitř koalice. Tvrdí, že v ČSSD ani nemusí být příkaz zesílit rétoriku proti hnutí ANO, protože je dobré už samo o sobě, kdy se levicově vymezuje proti pravicovému hnutí.

Vývoj sociální demokracie PŘEHLEDNĚ