Vojenská kontrarozvědka loni zaznamenala zájem cizích agentů o radar

Praha - Vojenské zpravodajství loni zaznamenalo konkrétní zájem o informace k možné výstavbě protiraketové základny USA či její součásti na území České republiky. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou dnes vojenská kontrarozvědka zveřejnila. Vojenské zpravodajství tak potvrdilo informace civilní kontrarozvědky, tedy Bezpečnostní informační služby. Vojáci ve zprávě konkrétní zemi v souvislosti se zájmem o radar nezmiňují.

Podle zprávy Vojenského zpravodajství chtějí tajné služby „některých států“ získávat utajované a neveřejné informace týkající se NATO, české armády a jejich zbraní. Cizí agenti se také zajímají o technologie využitelné ve vojenství. Rozvědky se také snaží získat v Česku agenty, kteří jim mají přístup k těmto informacím umožnit.

Zpráva vojenské kontrarozvědky je oproti zprávě BIS velice nekonkrétní. Informace týkající se radaru je zmíněna jen v jedné větě. Zpráva také zmiňuje zájem íránských tajných služeb o kontingenty české armády v zahraničí, zejména v Afghánistánu a Iráku.

Zvýšený zájem Ruska je nesporný, přesvědčivé důkazy chybí    

Bývalý ředitel Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor:

„Jestliže vyhostíme dvacet ruských diplomatů, musíme počítat s tím, že zítra v Rusku zůstane pouze náš velvyslanec.“

Bezpečnostní informační služba (BIS) minulý týden uvedla, že o radar mají zájem ruští agenti, kteří se také pokoušejí ovlivnit české veřejné mínění proti němu. Tiskové oddělení ruské rozvědky jakákoliv obvinění odmítá. Vše podle něj souvisí s vnitropolitickým bojem v Česku. Mluvčí rozvědky Sergej Ivanov zprávy BIS i vojenské kontrarozvědky četl, nemá k nim ale žádný komentář. Na kameru mohou reagovat pouze bývalí pracovníci rozvědky.

„Proč bychom proti radaru používali rozvědku, když jde o oficiální politiku Ruska, která má navíc podporu v českém veřejném mínění,“ řekl ČT generálmajor SVR ve výslužbě Lev Sockov. Ruští analytici jsou v hodnocení zpráv opatrnější. Zvýšený zájem Ruska o Evropu včetně Česka je podle nich nesporný. Pro ČR ale podle nich chybí přesvědčivé důkazy.    

O ČR se zajímají radikálové, hrozba není přímá 

Vojáci ve své výroční zprávě také uvedli, že na území České republiky se snažily působit i různé radikální organizace, mimo jiné spjaté s terorismem. Aktivity těchto skupin však „nevykazují známky agresivní bezpečnostní hrozby“.

Česko je zájmovým prostorem pro teroristické skupiny především pro svou geografickou polohu a členství v schengenském prostoru. Policii a civilní kontrarozvědce proto vojáci poskytovali informace „pro řešení případů spojených s reálnými hrozbami teroristických útoků proti objektům na území ČR“.