Protimafiánský útvar zatkl čtyři lidi kvůli vojenskému materiálu

Praha – Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi a obvinili čtyři osoby kvůli podezření z nezákonného převodu majetku ministerstva obrany na jiné subjekty. ÚOOZ kvůli tomu od rána zasahoval přímo na ministerstvu a také v provozech firmy Excalibur Army, která obchoduje s vojenským materiálem. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že se jedná o trestné činy porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Na kauzu upozornil server Novinky.cz.

Policisté z ÚOOZ přijeli na ministerstvo obrany ráno a na místě zůstávali i večer. Pravidelně si odnášeli materiály do auta. „Trestní věc se vztahuje k nezákonným převodům nepotřebného movitého majetku z ministerstva obrany,“ sdělila k zásahu a obvinění čtyř lidí Lenka Bradáčová.

Podle zjištění ČT by tento případ mohl souviset s Janem Vylitou, který působil jako generální sekretář na ministerstvu obrany a měl na starosti třeba restrukturalizaci státního podniku Letecké opravny Malešice. Vylita nedávno přišel o bezpečnostní prověrku – Národní bezpečnostní úřad mu ji odebral na základě tajných zjištění zpravodajské služby a ministerstvo ho poté propustilo.

Podle zbrojního analytika Jaroslava Štefce, který na ministerstvu obrany působil za Alexandra Vondry, se aktuální zásah může týkat materiálů, které souvisely s opravárenským podnikem ve Šternberku: „Podle mého názoru se jedná zejména o zásoby náhradních dílů a o techniku, která byla prodaná hluboce pod cenou,“ uvedl ve Studiu ČT24.  

Podle něj je velmi pravděpodobné, že případ souvisí s Janem Vylitou - i jeho případ totiž řešila Vojenská policie. „Jan Vylita měl na starosti právě přípravu prodeje Vojenského opravárenského podniku ve Šternberku,“ dodal Štefec.  

Vyšetřování by se mohlo týkat i odprodeje tankových motorů. Vojenské zpravodajství údajně začalo záležitost prošetřovat v březnu 2013. „Jelikož zjistilo závažné poznatky, předalo v srpnu 2013 případ orgánům činným v trestním řízení, tedy Vojenské policii a Policii ČR, a následně s nimi úzce spolupracovalo,“ sdělil ČTK informovaný zdroj. Aby prý nebylo mařeno vyšetřování, vedení ministerstva a armády nesáhlo k personálním změnám.

Mezi obviněnými dva zaměstnanci ministerstva i příslušník armády

Podle státního zástupce Pavla Prygla byl obviněn jeden bývalý člen managementu firmy VOP CZ, mezi další dva obviněné patří zaměstnanci ministerstva obrany z někdejší Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem. Zbývajícím obviněným je příslušník armády. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí dva až osm let vězení, za zneužití pravomoci úřední osoby pět až 12 let vězení. 

Oba trestné činy jsou podle Prygla posuzovány podle paragrafu, který říká, že podezřelí spáchali „značnou škodu“. „Tyto osoby byly jako osoby obviněné také zadrženy a o podání případných návrhů na vzetí do vazby bude rozhodnuto po provedení prvotních procesních úkonů,“ doplnil Prygl na webu pražských vrchních žalobců. 

Mluvčí ÚOOZ dodal, že policie na případu úzce spolupracuje s Vojenskou policií, která jí poskytla některé důležité informace. Trestní řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, které si vyhradilo právo o kauze informovat, dodal Hanták. „Policie vychází z poznatků, jež jí předaly složky ministerstva obrany, případ by se měl týkat předchozích vedení ministerstva,“ uvedl mluvčí ministerstva Peter Medek. Zároveň potvrdil, že na případu s detektivy spolupracuje Vojenská policie.