Pátrání po Peroutkově textu Ovčáček nevzdává: Není to soutěž v rychlosti, ale v přesnosti

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček stále nenašel článek Ferdinanda Peroutky z časopisu Přítomnost, ve kterém údajně nazývá Adolfa Hitlera gentlemanem. Odborníci se shodují, že Peroutka nic takového nenapsal. Česká televize v archivním tisku našla formulaci „Hitler je gentleman“ v časopise Svět ze září 1942. Jejím autorem je americký geolog Walter Bergmann. Prezidentův mluvčí zpochybnil, že by Miloš Zeman měl na mysli právě tento text, jiný ale stále nenalezl. „Rozhodně odmítám to, že by měl pan prezident být obviňován ze lhaní,“ uvedl Ovčáček.

Článek, z jehož autorství spisovatele asi před měsícem nařkl prezident Miloš Zeman, hodlá hradní mluvčí Jiří Ovčáček hledat ještě několik týdnů. „Chci se sám na vlastní oči přesvědčit, zda tam ten článek je, nebo není,“ uvedl Ovčáček. „Je třeba si článek přečíst a neudělat urychlený závěr,“ vysvětlil s tím, že se snaží dohledat odbornou literaturu, která vysvětluje dobu, v níž texty vznikaly, zvláště období druhé republiky. „To není soutěž v rychlosti, ale v přesnosti a pečlivosti,“ domnívá se Ovčáček.

Ovčáček dál pátrá po Peroutkovi: "Není to soutěž v rychlosti" (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Miloše Zemana po okupaci Československa v dubnu 1939 Ferdinand Peroutka vychvaloval Adolfa Hitlera jako velkého vůdce německého národa. Pokud by prý podle Zemana mlčel, zůstal by objektivním novinářem. Zeman Peroutkovi před třemi týdny připsal stať s názvem Hitler je gentleman v časopisu Přítomnost. Existenci článku už dříve zpochybnil jak historik Petr Zídek, tak Společnost Ferdinanda Peroutky.

Prezident Peroutku kritizoval již před časem při projevu o holocaustu, kdy mu připsal sporný článek o Hitlerovi. Historik Zídek i Společnost Ferdinanda Peroutky zpochybnili i další část Zemanova lednového projevu k výročí holocaustu, v níž Peroutkovi připsal citát „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Společnosti rovněž vadí, že dal známého novináře, který byl za druhé světové války vězněn v koncentračních táborech, do souvislosti s fascinací intelektuálů nacismem.