Sobotka k brodskému útoku: Zásahové jednotky musí být rychlejší

Uherský Brod (Uherskohradišťsko) – Premiér Bohuslav Sobotka si není jist, zda policejní zásahová jednotka dorazila na místo střelby v Uherském Brodě dostatečně rychle. Při návštěvě pietního místa ve městě poznamenaném úterním útokem řekl, že by chtěl, aby Bezpečnostní rada státu projednala možné změny v rozmístění zásahových jednotek. Uherský Brod čeká dnes po krátké premiérově návštěvě také pohřeb první z osmi obětí střelby. V průběhu týdne budou následovat i další smuteční obřady. Ve čtvrtek připomenou jejich památku v celé republice také sirény.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) má pochybnosti o průběhu policejního zásahu v Uherském Brodě. Zásahová jednotka podle něj možná mohla být na místě dříve, kdyby byla umístěna blíže než v Brně. V úvahu proto podle premiéra připadá změna rozmístění těchto jednotek. „Byl bych rád, kdyby Bezpečnostní rada státu projednala otázku rozmístění útvarů rychlého nasazení: Abychom se znovu podívali na dojezdové vzdálenosti, aby bylo zřejmé, že útvary rychlého nasazení jsou schopny a budou schopny velmi rychle zasahovat na celém území ČR,“ řekl Bohuslav Sobotka (přečtěte si více o současném fungování zásahových jednotek).

Zásahové jednotky Policie ČR
Zdroj: ČT24

Ačkoli po úterní masové vraždě v uherskobrodské restauraci, kde třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí, čelila policie kritice kvůli svému postupu, dal dozorující státní zástupce najevo, že rychlejší zásah by na výsledku tragédie nic nezměnil. „Je zřejmé, že všechny osoby zemřely ve velmi krátkém sledu, velmi krátkém okamžiku a s ohledem na zranění neměl nikdo šanci přežít,“ zdůraznil státní zástupce Roman Kafka s odkazem na výsledky pitev, výpovědi svědků a další důkazy.

Podle Bohuslava Sobotky, který v Uherském Brodě umístil na pietní místo svíčku a květiny, probíhá dvojitá kontrola úterního postupu policie. Zabývá se jím vnitřní kontrola zlínského krajského policejního ředitelství a také Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Toto byla mimořádná událost, mimořádná tragédie. Občané mají právo na to, aby věděli, jestli vše proběhlo tak, jak má, jestli vše proběhlo v pořádku,“ zdůraznil premiér.

Uherský Brod čeká první pohřeb

Památku obětí si bude moci ve čtvrtek v poledne připomenout celá republika. Bohuslav Sobotka se na tom dohodl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). „Předložíme společně vládě návrh na to, aby se ve čtvrtek v poledne rozezněly sirény po celé ČR, abychom si společně s občany mohli připomenout památku obětí střelby v Uherském Brodě,“ řekl.

Uherský Brod se dnes rozloučí s jedinou ženou mezi osmi oběťmi třiašedesátiletého muže, který svůj útok ukončil sebevraždou – servírkou z restaurace Družba, kde k útoku došlo. Smuteční atmosféra bude ve městě celý týden, v příštích dnech se budou blízcí loučit i s dalšími oběťmi. V úterý proběhne v brodském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie také ekumenická bohoslužba na jejich památku.

Scházejí se peníze. Bude i na památník?

Na podporu rodin přímo zasažených tragédií se scházejí i peníze. Přispívají brodští obyvatelé, další příspěvky přicházejí na účet, který město zřídilo. Celkem již lidé dali dohromady na 311 tisíc korun. „Počítám, že v krátké době budou zaslány prostředky také od měst, která signalizovala, že tyto prostředky na pomoc pozůstalým budou zaslány. Tam je ovšem situace delší, protože jakákoli taková pomoc musí být odsouhlasena zastupitelstvem,“ poznamenal uherskobrodský místostarosta Petr Vrána. Pomoc rodinám podle něj přislíbila například města s názvem Brod či družební města Uherského Brodu.

Kromě pomoci pozůstalým se město rozmýšlí, jakým způsobem trvale připomene památku osmi zavražděných lidí. Podle Petra Vrány připadá časem v úvahu vytvoření památníku. „Zatím je to v rovině úvah. Rádi bychom po určité době, až odezní nejčerstvější vzpomínky, chtěli zřídit nějaký památník, který by připomněl všem následujícím generacím i naší generaci, co se zde událo,“ uvedl. Konkrétní představu ale zatím Uherskobrodští nemají.

Třiašedesátiletý muž zastřelil minulý týden v úterý v restauraci sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let, k nimž zřejmě neměl žádný bližší vztah. Jedna žena byla při střelbě zraněna. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Druhým východem uniklo z restaurace osm lidí včetně provozovatele podniku. Podle médií další tři lidé utekli předním východem, když jeden z nich židlí na chvíli zneškodnil pachatele.

Policisté byli kromě načasování zásahu obviňováni z nedostatečného informování uherskobrodského starosty Kunčara. Ten má nyní za sebou jednání s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a ministrem vnitra Chovancem. Podle svých slov dostal příslib opatření, která by měla zlepšit informovanost starostů v době mimořádných událostí například ve formě přednostních SMS. Podle policejního prezidenta jsou tím spory u konce.