Žalobce: Musíme ještě prověřit, zda střelce v Brodě někdo nenavedl

Praha/Uherský Brod – Pravděpodobně vyšetřování tragické střelby v Uherském Brodě skončí konstatováním, že muž zabil osm lidí a poté i sám sebe. Je třeba ale ještě prověřit, zda ho k tomu někdo nenavedl nebo mu nějak nepomáhal, řekl v Otázkách Václava Moravce dozorující státní zástupce Roman Kafka. Ke spekulacím některých bulvárních médií jasně řekl, že podle dosavadních výsledků pitev oběti masové vraždy zemřely téměř okamžitě bez šance na přežití.

Podle zlínského dozorujícího žalobce se jeví jako pravděpodobná ta z prověřovaných verzí, že všech 8 mrtvých v restauraci Družba a později i sebe usmrtil podezřelý třiašedesátiletý muž, který byl na místě nalezen, a že se na masové vraždě nikdo jiný nepodílel. „Nicméně z pochopitelných důvodů je třeba prověřit i tu okolnost s ohledem na jeho zhoršující se psychický stav, zda se na jeho jednání nepodílela nějaká další osoba třeba návodem, pomocí či podobným způsobem,“ konstatoval v OVM zlínský žalobce.

Podle jeho vyjádření neměly oběti šanci útok přežít. Jasně tímto tvrzením odmítl spekulace některých médií, že vrahovy oběti umíraly dlouhé minuty či desítky minut. „Rád bych tady dementoval některá tvrzení části médií, řekněme bulvárních, která dle mého názoru poměrně nevkusně hovoří o tom, že poškození v době, kdy byli zraněni, umírali dlouhé minuty,“ ohradil se proti spekulacím. Z ohledání místa tragédie, výpovědí svědků a výsledků pitev obětí podle něj jasně vyplývá, že nikdo nemohl „přežít ani v řádu několika minut“. Rozsáhlá a opakovaná zranění částí lidského těla, která střelec obětem způsobil, zcela vylučovala jejich přežití.

Třiašedesátiletý muž z Uherského Brodu zastřelil v úterý v restauraci Družba osm lidí, k nimž asi neměl žádný bližší vztah. Pak spáchal sebevraždu. Jedna žena byla při střelbě zraněna, jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Několika dalším se podařilo uniknout.

Policejní postup byl v pořádku, trvají na svém ministr i policejní prezident

Ministr vnitra v diskusním pořadu TV Prima řekl, že výpovědi svědků úterní střelby se od sebe liší a je nutné, aby vše objasnilo další vyšetřování. Zopakoval, že podle jeho dosavadních poznatků policie při zákroku nepochybila. Policie podle něj v prvních okamžicích neměla informace o tom, co se uvnitř restaurace děje ani od svědků, kteří z ní vybíhali.

Za policisty se opětovně v OVM postavil i policejní prezident Tomáš Tuhý, policie je podle něj nyní pod tlakem. Její postup prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), policejní prezident také ustavil vyšetřovací tým. Ministr a policejní prezident se dopoledne také sešli se starostou Uherského Brodu Patrikem Kunčarem. Shodli se na tom, že komunikace mezi policií a místní samosprávou by se v krizových situacích měla zlepšit. Stejně tak se dohodli, že opustí mediální přestřelky, které se po útoku v Uherském Brodě mezi policií a starostou rozhořely.

Podle starosty se s policejním prezidentem dohodli na tom, že by měl navrhnout, aby alespoň starostové obcí s rozšířenou působností dostali informaci o mimořádné události prostřednictvím SMS zprávy mezi prvními a tyto informace byly co nejpřesnější.