Sobotka Babišovi: Vládní strany se nenapadají

Premiér Bohuslav Sobotka se ohradil proti výhradám vicepremiéra Andreje Babiše, které dnes zazněly na sněmu ANO. Lidé podle ministerského předsedy nečekají, že se vládní strany budou zbytečně napadat. Babiš sociální demokracii tvrdě kritizoval za to, že „buduje nezodpovědný stát“. Vedle Sobotky se vůči tomu ohradili i další sociální demokraté a lidovci.

Babiš ve svém projevu na sněmu hnutí ANO, jenž ho potvrdil v čele partaje, sociální demokracii kritizoval jako stranu, která je podle něj zatížena kontroverzní minulostí a chce zvyšovat daně. Hnutí ANO při vstupu do vlády věřilo, že koalice je partnerství bez podrazu, ale není to tak, uvedl také (více zde).

„ČSSD je připravena k pokračování vládní spolupráce na základě koaliční smlouvy, která logicky odráží volební programy všech tří vládních stran,“ uvedl Sobotkav tiskové zprávě. „Lidé od nás nečekají, že se budeme zbytečně vzájemně napadat, toho si užili vrchovatě za ostudné Nečasovy vlády,“ napsal také Sobotka. „Bylo by jistě příjemnou změnou a posilou pro naši demokracii a hlavně důvěru lidí v politiku, pokud by se nám slušná vládní spolupráce dařila i ve zbytku volebního období.“

Blok Událostí ČT ze sněmu ANO - vedení, profily a vztahy v koalici (zdroj: ČT24)

Z Lidového domu ovšem zaznívaly i ostřejší formulace. „S nadsázkou se mi chce říct, že doufám, že koaliční vláda přežije sjezdovou rétoriku hnutí ANO,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny člen politického grémia ČSSD Jan Hamáček. Ohradil se zejména proti Babišovu výroku, že je ČSSD zatížena kontroverzní minulostí.

  • Jan Hamáček (ČSSD) ve vysílání ČT24: „Rozumím tomu, že je to projev určený hlavně pro vnitřní potřebu hnutí ANO, že je potřeba se vymezovat a dělat ramena na koaličního partnera, ale nemělo by to překračovat jistou únosnou míru… Pokud má pan Babiš problém, bylo by vhodné, aby nás o tom informoval. A to ne formou razantního projevu na sjezdu, ale aby na koaliční radě řekl, kde ten problém je a jak ho budeme řešit.“

„Osobně mě velice překvapilo, že projev pana předsedy Babiše v mnohém připomínal dobu vlády Nečase a Kalouska, kdy si koaliční strany běžně vzájemně okopávaly kotníky,“ podotkl místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Reagoval tak na slova Babiše o tom, že koalice není partnerství, které funguje bez podrazu. Také šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák se ohradil proti tomu, že by sociální demokraté dělali podrazy. S Babišem souhlasil jen v tom, že také on očekává problémy v koalici s blížícími se krajskými volbami v příštím roce.

  • Milan Chovanec (ČSSD): „Nicméně v jednom se s panem předsedou Babišem shodneme. I sociální demokracie má obavy o resort dopravy, zda se podaří dokončit výstavbu dálnic a vybrat mýto. I my máme obavy, zda se ministerstvu spravedlnosti podaří nový zákon o státním zastupitelství. Taktéž nás znepokojuje oblast výběru daní a stav zavádění s tím souvisejících opatření, například problematika registračních pokladen.“

„Od tohoto sněmu bych spíš čekal, že se něco dozvíme o hnutí ANO… Kdo to vlastně je kromě pana Babiše a jestli je tam někdo, kdo svede něco jiného než skládat hold svému předsedovi,“ nechal se slyšet sociálnědemokratický ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Šéf asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek považuje Babišův projev za „povinné načechrávání peří“. „Je zvláštní, když kritizuje jako kontroverzní stranu ČSSD, protože právě ze sociální demokracie pochází jeho nejbližší političtí spojenci v ANO – Jaroslav Faltýnek a Radka Kleslová,“ připomněl jejich politickou minulost. Hašek má za to, že Babiš nyní zaútočí na kraje, aby z nich prostřednictvím „svých“ hejtmanů udělal další divizi svého impéria. „Úkolem ČSSD i ostatních tradičních demokratických nebyznysových stran bude zabránit agrofertizaci krajské politiky v ČR,“ podotkl.

Bělobrádek: Snad nezačne překážet i samotná demokracie

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek zase chápe Babišova slova tak, že mu ve vládě překážejí koaliční partneři a raději by vládl sám. Předseda hnutí ANO totiž v projevu řekl, že přijetí některých důležitých zákonů komplikují diskuse koaličních partnerů. Bělobrádek také vyjádřil přesvědčení, že se v projevech na sněmu ANO často opakuje slovo vůdcovství. Babiš se podle něj nejprve vypořádal s ODS a TOP 09 a pak se pustil do koaličních partnerů.

  • Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ve vysílání ČT24: „Byl to rozhodně bojovný projev, KDU-ČSL tam přímo zmíněná nebyla, ale z toho, co pan předseda říkal, jasně vyznělo, že mu ve vládě 'překážejí' koaliční partneři, že ho unavují neustálé diskuse s těmi, kteří mají jiný názor. Jak správně řekl Tomáš Garrigue Masaryk: 'Demokracie znamená diskusi.' A já doufám, že nejdřív nebudou vadit koaliční partneři, pak diskuse a nakonec demokracie sama.“