Bělohradský: Nevíme, zda ANO nese změnu demokracie, nebo pouhou moc

Praha – Hnutí ANO přispívá k novému pohledu na demokracii, zůstává však otázkou, zda je představitelem změny, nebo jen budoucím uzurpátorem veřejného prostoru. Ve svém projevu na sněmu Babišova hnutí to prohlásil český filosof Václav Bělohradský. Populismus, s nímž bývá partaj spojována, ovšem ocenil a označil za prospěšný.

České veřejné mínění je podle Bělohradského preventivně nedůvěřivé a nové subjekty na politické scéně, které vstupují do boje o voličské hlasy, zbytečně démonizuje. „Když vstupuje do politiky hnutí jako vaše, v němž se moc politická, ekonomická a mediální propojuje ve zcela nové míře, je to jistě důvod k ostražitosti, ale ne k démonizaci nebo k blbé náladě,“ prohlásil na adresu ANO.

„Někdy se politický styl, který hnutí tohoto typu vnášejí do politiky, nazývají podnikatelský populismus,“ dodal. „Dejme tomu slovu pozitivní význam, který má. Je to styl komunikace, který přeskakuje byrokratické modely jednání a navyklé způsoby myšlení v politice. Někdy tím ohrožuje dělbu moci, ale často je užitečný.“

Český filosof, přednášející na univerzitě v italském Terstu, v této souvislosti ocenil postoj ANO k prolomení těžebních limitů (to žádají odbory, předseda hnutí se ale staví spíše proti - o limitech čtěte víc) i ke sporům o objekt Klinika na pražském Žižkově, jehož užívání aktivisty ANO podpořilo (o Klinice více tady).

Co je ANO za ptáka? ptá se filosof

Západní demokracie se podle něj od konce studené války nacházejí ve stádiu postdemokracie. Pro ni je typická nejen nerovnováha mezi zájmy korporací a občanských skupin, ale i vyprázdnění veřejného prostoru. „Místo sporů idejí se hádají politická loga zkonstruovaná odborníky na masovou komunikaci. Politické strany ztrácejí podporu veřejnosti, protože epocha věčných antagonismů se dávno uzavřela - v Německu vládne sociální demokracie s CDU, u nás na místní úrovni s ODS.“

Bělohradský má za to, že v této konstelaci už stranická politika neumí usilovat o to reprezentovat celek. Demokracie se tak mění v „demokracii kritických množství“, čili názorových skupenství, které nehledají celospolečenskou jednotu, ale propojují se pro vyřešení konkrétních problémů. Příkladem může být právě využití opuštěného objektu žižkovské Kliniky. „Demokracie kritických množství je to, do čeho se vpisuje hnutí ANO,“ dodává Bělohradský. „Otázkou je, zda je ANO jednou z vlaštovek této proměny demokracie, nebo je vránou, která věští brzké podrobení prostoru, kde vznikají kritická množství, korporativním projektem. Co je hnutí ANO za ptáka, se dozvíme brzy.“

Bělohradský: Co je ANO za ptáka? Vlaštovka, či vrána? (zdroj: ČT24)

Podle politologa z ústecké univerzity Daniela Kroupy se ale jedná o přespekulovaný projev. „Dovolil bych si velmi silně nesouhlasit v tezi, že se ocitáme v jakési postdemokracii. Politické strany v Evropě slábnou od západu na východ. V západních zemích mají statisíce, ve střední Evropě desetitisíce a dál na východ jednotlivé tisíce členů, až to končí oligarchy. My se ocitáme uprostřed této škály a náš politický systém dosud zraje,“ dodal s tím, že hnutí ANO není vlajkonošem nové fáze demokracie, ale spíše dozníváním nezralosti českých poměrů.

Obdobně skepticky se k Bělohradského slovům o ANO staví i politolog Aleš Balcar. „Že můžeme s novými hnutími čekat kvalitativní změnu a překonat demokratické antagonismy, je velice nebezpečné,“ konstatuje. „Představovat si, že přijde nová éra, vyvolává u voličů nerealistická očekávání, že nyní můžeme vše smazat, napravit staré chyby a dělat věci správně.“ Podle něj je naopak správně, že ANO sebe sama prezentuje jako liberálnědemokratické hnutí, protože tím sebe sama zakotvuje na tradičním politickém spektru.

Bělohradský: Oligarchie, která se chce stát elitou

Relativně vstřícná slova na adresu Babišova hnutí přitom z úst Václava Bělohradského nezaznívají poprvé. Už v minulosti označil negativní vnímání slova „populismus“ za vyprázdněné, při své říjnové návštěvě Otázek Václava Moravce potom prohlásil, že pokud se sám Babiš dokáže stát společenskou elitou, může pozitivně ovlivnit českou demokracii.

„Napínavým okamžikem dneška je, jestli Andrej Babiš, a já bych si přál, aby to tak bylo, je toho prvním příkladem, že se oligarchie pokoušejí stát elitami. Přál bych si, aby se to podařilo, aby začaly zastupovat hodnoty, které můžeme uznat jako univerzální,“ konstatoval tehdy. „Já bych byl optimista, co se týče hnutí ANO.“ Podrobnosti k Bělohradskému staršímu vyjádření naleznete zde.

Vydáno pod