Za zabití mladé ženy chce žalobkyně poslat řidiče na 8 let za mříže

Praha – Řidiče, který čelí žalobě za zabití mladé ženy čekající na autobusové zastávce na pražském Smíchově, by chtěla státní zástupkyně poslat za mříže na osm let. Jde o trest při horní hranici. Žalobkyně je přesvědčena, že neexistuje žádná polehčující okolnost. Naopak obhájkyně upozornila, že mladý muž po celou dobu spolupracoval s policií, uvedla také, že není jasné, že o sražení věděl. Soudkyně nakonec rozhodla, že verdikt ještě nevyřkne, rozhodne až za týden.

Osm let by měl podle státní zástupkyně pobýt ve vězení čtyřiadvacetiletý Marek Půček. Žádá pro něj také desetiletý zákaz řízení. Označila ho za plně odpovědného ze zabití jednadvacetileté ženy na autobusové zastávce, míní, že byl v době nehody opilý. „Považuji za prokázané, že večer a v noci před nehodou slavil narozeniny,“ uvedla státní zástupkyně Jana Schröderová v závěrečné řeči. Odkázala přitom na kamerové záznamy a účtenku z restaurace. Mladík od nehody utekl a policii se přihlásil až po šestnácti hodinách, žalobkyně tvrdí, že tak učinil proto, aby měl čistý toxikologický test.

Sám Půček již dříve uvedl, že měl za celý večer jedno malé pivo a druhé nedopil, jinak pil pouze nealko. Dnes uvedl, že si výsledek své jízdy nepředstavoval ani v nejhorších snech. Jeho obhájkyně Milena Arnoštová odmítla prohlášení žalobkyně, že v Půčkově případě neexistuje jediná polehčující okolnost. Upozornila, že vždy před policií obšírně vypovídal, současně zpochybnila, že řidič musel o sražení ženy vědět, vycházela z vyšetřování o pohybu jejího těla po nárazu. Dodala, že žena mohla uskočit, jak to učinili další lidé na zastávce. „Již nezjistíme, proč neuskočila, třeba poslouchala hudbu z mobilu, který se našel na místě, nebo byla otočená zády. Spolehla se na to, že je na chodníku a že je v bezpečí,“ uvedla právnička. Odkázala přitom na slova znalce, podle kterého dívka čas na uskočení měla.

Obhájkyně by z obžaloby chtěla vyloučit údaj, že vůz jel před nehodou rychlostí 62 km/h, tvrdí, že byla o šest kilometrů nižší. Trest by podle obhájkyně měl být roční až šestiletý s pětiletým zákazem řízení, navrhla i možný výchovný trest v podobě tříleté podmínky.

Tragická nehoda se stala loni 5. srpna brzy ráno na pražském náměstí Kinských. Řidič tehdy nezvládl BMW, které najelo na chodník v místě, kde je zastávka Švandovo divadlo. Protože z místa utekl, policie vyhlásila po Marku Půčkovi pátrání. Večer téhož dne – zhruba šestnáct hodin po nehodě – se však sám přihlásil.