Soud zrušil pokutu za kameru, kterou majitel domu natočil vandaly

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil pokutu za kamerový systém na domě, který měl chránit soukromý majetek, zabíral ale i část veřejného prostranství. Muž z Třebíče takto natočil vandaly, kteří poničili jeho majetek – jeden z nich si ovšem poté stěžoval a majitel kamery dostal od Úřadu na ochranu osobních údajů pokutu. Jenže podle NSS byl český zákon neurčitý a neumožňoval peněžní sankci.

V této kauze je podstatný verdikt Soudního dvoru Evropské unie ze závěru loňského roku: Podle něj se i na záznamy z podobných kamerových systémů, které zabírají veřejné prostranství, vztahuje směrnice o ochraně osobních údajů.  

Jenže podle NSS před tímto verdiktem nemohlo být lidem jasné, zda a kdy se na instalaci kamery kvůli ochraně majetku aplikuje zákon o ochraně osobních údajů. A kamera Františka Ryneše natočila vandaly už v roce 2007. Z toho důvodu došel NSS k závěru, že Úřad na ochranu osobních údajů pokutoval Františka Ryneše protizákonně.  

Rozpor tehdy existoval i mezi jednotlivými evropskými státy. „V takovémto případě bylo na Úřadu pro ochranu osobních údajů, aby svou jednotnou rozhodovací praxí učinil původně nejasný zákon obsahově jednoznačným,“ uvedl soudce zpravodaj Zdeněk Kühn. Úřad ale podle něj pochybnosti neodstranil, naopak spíše prohloubil rozporným rozhodováním. Nyní už by uložení pokuty možné bylo, evropský verdikt ale umožňuje národním soudům zohlednit oprávněný zájem správce nemovitosti spočívající v ochraně majetku, zdraví a života.  

Soud nesouhlasil ani s tím, že Ryneš porušil zákon o ochraně osobních údajů už jen tím, že kamerovým systémem snímal i část protějšího domu včetně vchodu. Soud zdůraznil, že systém byl nastaven efektivně: Snímal tu část veřejného prostranství, z níž dříve vycházely útoky na Rynešův dům.   

Rynešovo vysvětlení je podle NSS zcela logické: Pokud by byla kamera sklopená a zabírala například jen obvodovou zeď jeho domu, zcela by se míjela účinkem, vandala by nezachytila. „Pokud úřad dospěl k závěru, že jiná než sklopená kamera nebyla v dané situaci přípustná, je to smutný důkaz toho, že je naprosto odtržen od reálií běžného života,“ uvedl Kühn.

Pokutu za kameru mířící na veřejné prostranství majiteli zrušil NSS (zdroj: ČT24)