Poslanci chtějí zarazit exekuce postelí a dětských hraček

Praha – Exekutoři budou muset při práci zpozornět. Poslanci se dohodli na kompromisu v rozšíření seznamu předmětů, které již nebudou exekutoři smět zabavit. Například na postel, ledničku, kuchyňskou linku nebo dětské hračky již podle návrhu nebude možné nalepit popisek „exekučně zabaveno“. Výjimka může nastat v případě, že jejich hodnota zjevně přesahuje cenu obvyklého vybavení. Mění se také pravidla pro exekuční prodej nemovitostí, ve kterých dlužník bydlí, exekutoři je budou moci nařídit kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy.

Události: Exekutoři budou pod přísnější kontrolou (zdroj: ČT24)

Exekutoři ani dnes nemají zcela volnou ruku při zabavování vybavení domácnosti, nesmějí například zajistit běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti. Novela však má tyto termíny upřesnit, konkrétně tedy zapovídá exekuci postele, stolu, židle, kuchyňské linky, kuchyňského nářadí a nádobí, ledničky, sporáku, vařiče, pračky, vytápěcího tělesa, paliva a ložního prádla, pokud jejich hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení. Stejně tak se exekutor bude muset vyhnout studijní a náboženské literatuře, dětským hračkám, písemnostem osobní povahy a také obrazových a zvukových záznamů, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny. K vyrovnání dluhu by také nesmělo sloužit penzijní připojištění. „Cílem je, aby exekuce byly spravedlivější, aby nedocházelo k excesům v takovém počtu, jako dochází nyní,“ řekl předkladatel návrhu Jeroným Tejc (ČSSD).

Návrh přitom nenašel pochopení u opozice. „Mně se zdá, že dluhy se platit mají. To znamená, já jsem v tomto směru opatrný, abychom říkali: Některé části majetku jsou nedosažitelné,“ uvedl poslanec Marek Benda (ODS).

Jeroným Tejc uvedl, že původně chtěl „zabránit tomu, aby dlužníkům byly zabavovány věci malé hodnoty, které neuspokojí věřitele, jenom zvýší náklady exekuce při dražbě“. Toho však navzdory vytvoření seznamu věcí, na které exekutor nemůže, plně nedosáhl. Nadále totiž bude možné zabavit majetek do hodnoty tisíc korun, který v seznamu není.

Nemovitost, kde dlužník bydlí, půjde zabavit až při větších dluzích

Konečnou podobu návrhu dnes schválil sněmovní ústavněprávní výbor. Dostala se do ní řada změn, novela se tak dotkne například i neplatičů výživného, kterým bude hrozit ztráta nemovitosti. Členové výboru také navrhli snížit z původně navrhovaných 50 tisíc na 30 tisíc korun hranici výše pohledávek, které nebude možné uhradit nuceným prodejem nemovitosti v níž má dlužník trvalý pobyt. Člen výboru Marek Benda (ODS) však i po snížení takové ustanovení zpochybňuje. „Jestli je jenom nemovitost, tak není možné exekuci dokončit,“ poukázal.

Prodej nemovitosti ovšem má být při exekuci až posledním krokem. Výbor do novely zařadil i návrh ministerstva spravedlnosti, který stanoví postup exekuce, kdy exekutor bude muset nejprve obstavit účet dlužníka. Pokud má dlužník dost peněz v bance, bude je moci ihned použít k urovnání dluhu. „To dosud nebylo, muselo se čekat několik dní a ten povinný neměl vůbec, kde si vzít peníze,“ upozornil člen ústavněprávního výboru Bronislav Schwarz (ANO). Z exekucí v bytech se bude podle předlohy povinně pořizovat obrazový a zvukový záznam.

Vláda navrhla omezit exekuce společného majetku

Ústavněprávním výborem prošla ještě jedna exekutorská novela. Tu předložila vláda a upravuje exekuce manželů. „Klíčové změny jsou zejména to, že polovina účtu manžela dlužníka už nebude podléhat exekuci,“ shrnul náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán.

Celá Poslanecká sněmovna by se novelou měla zabývat během března až dubna. Platit by mohla již od léta.