Po dálnici v protisměru – někdy omyl, často úmysl

Praha – Ředitelství silnic a dálnic spolu s policií úspěšně vyzkoušeli detekci jízdy na dálnici v protisměru prostřednictvím mýtných bran. Rychlé zastavení kamionu, který nedopatřením vjel do špatného jízdního pásu dálnice D5, je však podle policie pouze jednou stranou mince. Tu druhou představuje hazard řidičů, kteří v protisměru jezdí úmyslně – například když se snaží ujet z kolony. I ty však policisté začali prostřednictvím dálničních kamer zaznamenávat a hrozí jim vysokými pokutami i odebráním řidičských průkazů.

Události: Řidiči se na dálnicích místo čekání vracejí (zdroj: ČT24)

V polovině února vjel kamion do protisměru na dálnici D5. Záhy se o něm díky detekci na mýtných branách dozvěděli silničáři a od nich policisté, kteří nákladní vůz z autostrády bezpečně svedli. „Jakmile systém zaregistruje byť jenom podezření jízdy v protisměru, okamžitě jde signál do Národního dopravního informačního centra,“ zdůraznil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Kromě policistů se o vozu v protisměru dozvědí i ostatní řidiči na dálnici prostřednictvím informačních tabulí.

V případě incidentu na D5 šlo o omyl řidiče, který se obešel bez následků na zdraví. Policie se ale s jízdou v protisměru často setkává v docela jiném kontextu. Například při krátkodobé uzavírce dálnice D1 po nehodě na počátku února začaly couvat nebo se zcela otočily desítky aut, jejichž řidiči se vydali v protisměru k nejbližšímu sjezdu. Přidaly se k nim i některé autobusy. Podle policie je takové chování velmi nebezpečné. V případě jednoho autobusu vážně hrozila podle ředitele oddělení dálniční policie ve Velkém Beranově Vlastimila Čiháka kolize s kamionem. „Kdyby ten kamion do něj narazil z boku, tak ho rozpárá,“ podotkl.

Za jízdu v protisměru, otáčení nebo nebo bezdůvodné zastavení na dálnici hrozí řidičům vysoké pokuty – pět až deset tisíc korun a navíc rok bez řidičského průkazu. Policie takovým postihem hrozí i těm, kdo v protisměru ujíždějí z kolon. V případě nehody na D1 na počátku února již několik řidičů identifikovali.