Juniorské granty pomohou vědcům skloubit práci a rodinu

Praha - Skloubit práci a rodinu by teď pro mladé vědce mělo být lehčí. Vláda schválila změny v udělování juniorských grantů. Nové podmínky vychází vstříc především rodičům malých dětí. Ještě minulý rok byla například jednou z podmínek pro získání juniorského grantu nepřetržitá půlroční stáž v zahraničí. Nově je ale možné stáž rozdělit do dvou úseků po třech měsících a ve výjimečných případech ji nemusí doktorand předem absolvovat dokonce vůbec.

O peníze navíc můžou mladí vědci nově žádat také bez věkového omezení, a to osm let od získání doktorátu bez započítání mateřské dovolené. Dříve to šlo pouze do 35 let. „Skutečně je to opatření nutné, aby ženy vědkyně mohly skloubit svůj osobní a rodinný život a vědeckou kariéru,“ poznamenal vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Žadatelé o juniorské granty pracují nejčastěji ve vědách o neživé přírodě a také v lékařství. Právě zde tvoří polovinu zájemců ženy. Grantová agentura vyhlásila veřejnou soutěž na podporu juniorských projektů už podruhé. Letos se do ní zájemci můžou hlásit až do konce března. „Loni jsme dostali 204 přihlášek, úspěšnost byla takřka 29 procent,“ dodal předseda Grantové agentury Ivan Netuka.

Mladým vědcům pomůžou juniorské granty (zdroj: ČT24)