Zdigitalizovaný katastr je plný chyb, škody můžou jít do stovek tisíc

Desítky měst a obcí trápí nové katastrální mapy, které nedávno prošly digitalizací. Obsahují totiž stovky chyb a nepřesností. Některé radnice i jednotlivci už kvůli nim přišli o části pozemků. Škody můžou jít do stovek tisíc korun. Katastrální úřady ale chybu odmítají.

Na chyby v katastru přišli například v Úholičkách u Prahy. K rodinnému domu, který stojí na návsi desítky let, vždy patřila i předzahrádka se studnou. Podle nových map jsou ale majetkem obce. Přišlo se na to při stavbě chodníku. Pátrání v archivu přitom ukázalo, že se hranice domu a pozemku od roku 1944 nezměnily. K chybě podle radnice došlo při digitalizaci.

V Úholičkách navíc nejde o jediný případ. Podle nových digitalizovaných map vede jedna z polních cest až tři metry za plotem sousedního pozemku. Na chybu tentokrát upozornil geodet, když obec chtěla cestu znovu zaměřit. Polohopisný plán z roku 1939 ji přitom rovněž zachycuje správně - vedle zahrady. „Bylo nám doporučeno, abychom cestu vytyčili tak, jak vede fyzicky, a dohodli se s majiteli přilehlých nemovitostí,“ řekla ČT starostka Úholiček Terezie Kořínková (nez.).

Radnice se ale obávají, že to může být velký problém. Majitelé takto získaných obecních pozemků totiž mohou chtít na chybách vydělat. Jde přitom o majetek v hodnotě desítek až stovek tisíc korun. Obce už se proto připravují i na soudní spory.

Zdigitalizovaný katastr obsahuje stovky chyb (zdroj: ČT24)

Katastrální úřady pochybení odmítají. Nesrovnalosti podle nich mohly být už v původních mapách. Nepřipouští ani chyby při samotné digitalizaci. „Při skenování katastrálních map k žádnému pochybení nemohlo dojít,“ tvrdí vedoucí oddělení metodiky a kontroly Katastrálního úřadu pro Středočeský kraj Josef Jílek.

Úřad podle Jílka navíc není oprávněný autoritativně určit, kde probíhá hranice mezi jednotlivými pozemky. Katastry se hájí i tím, že radnice i jednotliví majitelé nemovitostí mohli na chyby sami upozornit těsně po digitalizaci map. V obcích totiž byly vždy k nahlédnutí.