Sobotka jede do Koreje povzbuzovat zájem o rozšíření českého jádra

Praha - Do Jižní Koreje jede premiér Bohuslav Sobotka jednat mimo jiné o možnostech účasti v případném tendru na dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Řekl to v rozhovoru pro ČT s tím, že o dalším směřování jaderné energetiky u nás by vláda měla rozhodnout do července.

Sobotka: Jak dál s jádrem bude jasné do půl roku (zdroj: ČT24)

„Rozhodnutí o dalším rozvoji jádra bychom rádi projednali v prvním pololetí roku 2015, včetně signálu, kde si vláda představuje další rozvoj jádra a elektráren v Temelíně a Dukovanech,“ řekl premiér v rozhovoru pro ČT24. Podoba tohoto rozhodnutí už bude podle něj představovat první signál potenciálním uchazečům, investorům a dodavatelům, kteří se netají zájmem účastnit se případného rozšiřování jaderné strategie ČR.

V další fázi už pak vše bude na společnosti ČEZ, aby získala potřebná povolení a připravila se do příslušných výběrových řízení. Sobotka naznačil, že se v Jižní Koreji chystá pobídnout zájem o účast na případném rozšiřování jádra. „Korea má zájem investovat do této oblasti. Avizovali, že by se eventuálně rádi zúčastnili tendru, pokud jde o výstavbu nových jaderných bloků v ČR,“ prohlásil Sobotka. Rozšíření řad zájemců by pak podle něj mohlo znamenat prostor pro výhodnější nabídky.

Korejská firma se zařadila k dalším čtyřem zájemcům

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek koncem ledna konstatoval, že zájem o účast v případném novém tendru má pět uchazečů. Vedle tří společností, které se účastnily zrušeného výběrového řízení (americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva) jde ještě o jihokorejskou společnost Kepco a čínskou stranu.

Sám považuje rozhodnutí o stavbě nových jaderných bloků za nezbytné. Jinak se obává nadměrné závislosti na paroplynových elektrárnách, čemuž by se stát vzhledem k možným výpadkům dodávek plynu z Ruska měl raději vyhnout.

Česká vábnička by se měla týkat i dalších průmyslových odvětví

Do Jižní Koreje cestuje Sobotka s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO), několika náměstky dalších ministrů, ale i s podnikateli a akademickými pracovníky. Především mu jde o posilování ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi, které by mohlo přispět k získání nových investic a vytvoření nových pracovních míst.

Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ČT:

„Myslím, že Česká reopublika je pro Koreu zajímavá. To se ukázalo v minulých letech… Byl bych rád, kdybychom ji představili nejen jako místo s kavlifikovanou pracovní silou a průmyslovými zónami, ale i jako místo, kde je k dispozici kapacita na podporu výzkumu a inovací.“

Sobotkova cesta bude první premiérskou návštěvou v Korejské republice po 14 letech, naposledy do země ve funkci předsedy vlády zavítal v roce 2001 Miloš Zeman. Sobotkův kabinet podpořil v roce 2014 dvě významné korejské investice: výstavbu závodu na výrobu světlometů pro automobily firmy Hyundai Mobis a výstavbu továrny na výrobu pneumatik společnosti Nexen Tire v objemu zhruba 27 miliard korun. Díky nim se v ČR vytvoří více než 1 900 pracovních míst.

  • Doposud největší jihokorejskou investicí v Česku je nošovická automobilka Hyundai, kterou následovali i dodavatelé dílů.
  • Korejci také například vstoupili do letecké dopravy, když koupili podíl v Českých aeroliniích.
  • V roce 2009 koupila jihokorejská strojírenská skupina Doosan plzeňskou Škodu Power (nyní Doosan Škoda Power), která je v současnosti jedním z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín.