Polní nemocnice by mohla do Jordánska, musí se zjistit zájem

Hradec Králové - Na úterní schůzce ohledně zahraniční politiky se ústavní činitelé dohodli, že by Česká republika mohla poslat do Jordánska polní nemocnici. Informaci jako první přinesl prezident Miloš Zeman při dnešní návštěvě v Královéhradeckém kraji. Premiér Sobotka (ČSSD) dodal, že ministr obrany Stropnický (ANO) byl pověřen, aby prověřil, zda má Jordánsko o českou pomoc zájem a jaké by byly náklady. Armáda o plánu zatím neví.

Prezident Miloš Zeman dnes informoval o záměru odeslat českou polní nemocnici do Jordánska. „Na základě jednomyslné dohody ústavních činitelů ze včerejška chci sdělit, že vám z kraje zřejmě odeberu polní nemocnici, kterou pošleme do Jordánska, aby tam pomáhala v uprchlických táborech,“ řekl Zeman na diskusi s krajskými zastupiteli. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že na Hradě o tom mluvili jako o alternativě. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doplnil, že pověřili ministra obrany Martina Stropnického (ANO), aby zjistil, jestli by Jordánsko nemocnici vůbec chtělo a jaké by byly náklady. „Pokud by Jordánsko projevilo zájem, potom by se rozeběhl proces v rámci České republiky. Muselo by se zjistit, jaké jsou rozpočtové a personální možnosti armády, a zřejmě by taková věc musela být odsouhlasena parlamentem,“ uvedl Hamáček.

V mandátu armády na roky 2015 až 2016 se s vysláním polní nemocnice nyní nepočítá. „K tomuto tématu se vrátíme na jednání vlády a na příští koordinační schůzce ústavních činitelů,“ dodal premiér. Podle armády by příprava operace mohla trvat až tři čtvrtě roku a stála by stovky milionů korun.

Zemanova slova o vyslání polní nemocnice nemohla během dne potvrdit mluvčí generálního štábu. Téma se zatím probíralo pouze na úterní schůzce ústavních činitelů. „Uznávám, že když byla uzavřená teprve včera, tak že o ní nemohla vědět mluvčí generálního štábu. Na druhé straně, být já mluvčím a o něčem nevím, tak mlčím. Je to tak trochu profesionální porucha mluvčí generálního štábu, která se na to měla zeptat, například ministra obrany, který byl té dohodě přítomen,“ doplnil Zeman. Konkrétní datum vyslání nemocnice je podle něj každopádně věcí expertů.

Miloš Zeman navštívil polní nemocnici v Královéhradeckém kraji
Zdroj: David Taneček/ČTK

Zeman: Jordánsko má plno uprchlíků, nemocnici uvítá

„Jordánsko je stabilní stát, kde je 600 tisíc uprchlíků, takže praská ve švech. Naše velmi známá a dobře oceňovaná polní nemocnice, která je zatím umístěna právě v Královéhradeckém kraji, může v Jordánsku prokázat platné služby,“ řekl Zeman. Prezident byl v Jordánsku v rámci své nedávné návštěvy Blízkého východu. Zabýval se tu i rizikem, které přináší blízkovýchodnímu regionu radikální hnutí Islámský stát. Zemi podle mluvčího Ovčáčka prezident chápe jako důležitý stabilizační faktor oblasti.

Prezident dlouhodobě prosazuje právě pomoc uprchlíkům spíše v blízkosti jejich domova než jejich přesídlení do cizího prostředí. „Jsem pro to, aby se uprchlíkům pomáhalo tam, kde je jejich přirozené kulturní prostředí, ať už ve vlastní, nebo sousední stabilní zemi,“ řekl Zeman.

Šestá a sedmá polní nemocnice v Hradci Králové sídlí od roku 2010. Návštěva zařízení je součástí programu prezidentovy cesty po kraji. Česká republika nasadila polní nemocnici naposledy v letech 2007 a 2008 v Afghánistánu, od té doby v zemi působí deset až 15 členů polních chirurgických týmů. Polní nemocnici tvoří stany a kontejnery, ve kterých jsou umístěné například operační sály, lékárna či stomatologická ordinace. Nemocnice nabízí péči na úrovni okresní nemocnice. Polní nemocnice je složená ve stovce kontejnerů, po postavení zabírá plochu jednoho až dvou fotbalových hřišť.

Přímo v Jordánsku už Česko uprchlíkům pomáhá, a to v rámci programu Medevac. Do země třikrát vyslalo lékaře, kteří pomohli víc než dvaceti dětem. Vláda se rovněž rozhodla udělit azyl patnácti syrským rodinám, tedy celkem asi 70 uprchlíkům.