Gripeny a alky dostanou nové zbraně, ministerstvo myslí i na pandury

Praha – Více než 80 milionů korun zaplatí ministerstvo obrany v příštích dvou letech za novou munici pro bojová letadla a helikoptéry. Nákupy chce úřad provést prostřednictvím agentury NSPA, který spadá pod Severoatlantickou alianci a umožňuje získat množstevní slevy i běžně nevyráběnou munici. Až 88 milionů potom dá ministerstvo obrany na vývoj a inovaci armádní techniky ve Vojenském výzkumném ústavu. Výzkumníci mají mimo jiné zlepšit ochranu transportérů Pandur.

Novou výzbroj chce armáda pořídit pro stíhací letouny JAS-39 Gripen, bitevníky L-159 Alca a také bitevní vrtulníky Mi-24. K výzbroji letadel má patřit 80 leteckých pum k ničení pozemních cílů při přímé letecké podpoře pozemních sil, vrtulníky dostanou 720 neřízených raket. K tomu by měly mít letecké síly k dispozici 2 500 klamných cílů pro transportní letouny C-295 a víceúčelové vrtulníky Mi-171, které jim poslouží k ochraně před přenosnými protiletadlovými střelami.

Letecká výzbroj by měla přijít na předpokládaných 81,3 milionu korun, ministerstvo chce zakázku zadat prostřednictvím alianční agentury NSPA. „Díky tomu lze dosáhnout množstevní slevy, protože agentura slučuje objednávky členských států. Navíc určitý druh munice vyrábí výrobce, pouze pokud má dostatečné množství objednávek,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Medek.

Pandur
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Dalšími čtyřmi zakázkami potom chce ministerstvo obrany nechat vylepšit zbroj obrněných transportérů Pandur II a vyvinout prototypy nových vojenských technologií. Na analýzu ultralehkých materiálů pro přídavné pancéřování pandurů dostane Vojenský výzkumný ústav odhadem 17 milionů korun. Přídavné pancéřování má čtyřnásobně zvýšit ochranu vozidel před střelami. Dalších 15 milionů dostane státní podnik na vývoj virtuálního pilota taktického a vrtulníkového letectva a 41 milionů na vytvoření prototypu zařízení pro zjišťování a zaměření radiolokátorů pracujících v určitých vlnových délkách. Za 15 milionů korun potom mají vojenští výzkumníci vyvinout prototyp chemického průzkumného vozidla na zjišťování chemických látek.

Výzbroj pro letectvo chce mít ministerstvo obrany do listopadu příštího roku. Na vývoj nových technologií potom má Vojenský výzkumný ústav čas do roku 2017.