Armáda nakoupí neprůstřelné vesty, chrání i před střepinami

Praha – Nové neprůstřelné vesty dodá armádě Česká zbrojovka Uherský Brod. Vyhrála soutěž na dodávku více než dvou tisíc vest, když nabídla cenu 68 milionů korun. Ačkoli jde pro zbrojovku o jednu z nejmenších zakázek na balistické vesty, označila ji za velmi prestižní.

Nové neprůstřelné vesty mají vojáky chránit před střelami do ráže 44 Magnum a v místě vložených panelů i před střelami 7.62x54 mm, tedy střelivem s vysokou průrazností, jako jsou střely z kulometu nebo ostřelovací pušky. Navazují na typ CZ Combat využívaný v Iráku, Afghánistánu a také Jižní Americe. Základní textilní materiál na 2 291 vest vznikne v Česku, kde také proběhne finální kompletace, podstatnou část materiálu zbrojovka doveze z dalších dvou zemí NATO.

Od starších vest se nová zbroj liší hlavně důrazem na ochranu míst zranitelných zejména při explozích. „Podstatné na vestě je, že je zde chránič beder a chránič krku. To byl problém, se kterým se setkávala řada jednotek – troufám si říct, že i naše jednotky – v zahraničí,“ poukázal Petr Vávra z vedení České zbrojovky Uherský Brod v rozhovoru pro ČT24 ve Studiu 6. Dosavadní vesty podle něj sice chránily proti střelám například ze samopalů nebo některých kulometů, nikoli však proti střepinám. „To znamená malé úlomky – ať už fragmenty střel anebo kamení – zraňovaly vojáka na jiných místech než střela samotná. Tato vesta má takzvanou ochranu V50 proti speciálním střepinám s vysokou rychlostí,“ podotkl Petr Vávra.

Tradiční výrobce palných zbraní vyrábí balistické vesty od roku 2011. Kupce pro ně nalezl například v Mexiku, tamní policie jich zakoupila na deset tisíc. Zakázka pro českou armádu je zatím nejmenší, ale podle zástupců zbrojovky prestižní.

Petr Vávra: Nové vesty váží 7,75 kg (zdroj: ČT24)