ČT: Provod podává ústavní stížnost, trvá na své nevině

Praha – Bývalý společník Tomáše Pitra Miroslav Provod podal podle informací České televize ústavní stížnost kvůli svému případu daňových úniků. Odmítl amnestii a trvá na projednání věci a očištění svého jména.

V listopadu totiž Nejvyšší soud odmítl Provodovo dovolání. V současné době tak platí poslední rozsudek, který ho v případě daňových úniků uznal vinným; trest mu ale díky Klausově amnestii nehrozí. Na Ústavní soud se nyní obrací proto, že chce dokázat svoji nevinu. 

  • Podle obžaloby připravili Provod a Pitr v roce 1994 za pomoci fiktivních faktur na reklamní a zprostředkovatelskou činnost stát na daních zhruba o 23,5 milionu korun. V roce 2006 za to byli nepravomocně odsouzeni k pětiletým trestům za podvody. Odvolací soudy ale v roce 2012 rozsudky zrušily a kauzu začaly znovu projednávat.

Prvoinstanční senát pak uvedl, že skutky obou podnikatelů nejsou z pohledu dnešní právní úpravy trestnými činy. Soud tehdy v odůvodnění rozsudku uvedl, že se podařilo prokázat pouze to, že muži uzavřeli fiktivní smlouvy, aby mohli zadat odpočet DPH. Nelze však prý již dohledat, zda finanční úřad na základě jejich faktur daně odpočetl a zda vůbec odpočet uplatnili.

Podle soudce se tak Pitr s Provodem dopustili přípravy k trestnému činu zkrácení daně. Nový trestní zákoník, platící od roku 2010, ji ale nepovažuje za trestnou. Napodruhé odvolací soud ale zprošťující verdikt zrušil, pražský městský soud pak oba uznal vinnými z daňových úniků.  

Bankovky
Zdroj: René Volfík/ČTK

Pro Pitra amnestie neplatila, pro Provoda ano 

Do hry ale mezitím vstoupila Klausova amnestie: Zatímco na Tomáše Pitra se kvůli jeho útěku do zahraničí nevztahovala, tak na Miroslava Provoda ano. Loni v prosinci tak Pitrovi odvolací soud snížil souhrnný trest na čtyři roky, Provoda však potrestat nemohl, i když ho také uznal vinným.   

A právě proti tomu podával Provod dovolání k Nejvyššímu soudu, kde ale neuspěl: „Obviněný žádal, aby Nejvyšší soud vrátil věc k soudům nižších stupňů, anebo aby sám rozhodl, že se zprošťuje obžaloby,“ uvedl mluvčí soudu Petr Knötig. Nyní bude tedy celou věc řešit soud ústavní.