Poslanci Úsvitu založí novou stranu. Je to likvidace hnutí, tvrdí Okamura

Praha – Poslanci a předsednictvo opoziční strany Úsvit se dohodli na rozdělení hnutí a zároveň na vzniku nové politické strany. Tomio Okamura považuje tento krok svých kolegů za pokus o likvidaci Úsvitu. Nová strana by podle poslanců měla hájit národní zájmy a spolupracovat s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou.

„Část předsednictva hnutí Úsvit dnes odhlasovala podporu rozhodnutí poslaneckého klubu, které de facto znamená zrušení Úsvitu a hlavně zbavení vlivu hnutí a jeho převedení na poslanecký klub,“ prohlásil Okamura, který nechá svolat členskou základnu, aby sama rozhodla o osudu hnutí. Předseda hnutí nesouhlasí s plánem hnutí zrušit, stejně jako zrušit program, s nímž byli poslanci do sněmovny zvoleni.

Tomio Okamura: „Poté, co jsem se já za ně osobně veřejně zaručil před voliči svým vlastním jménem a svou dosavadní celoživotní prací, je pro mě obrovské zklamání, že jim je nyní moje jméno na obtíž.“

Radim Fiala: „Chci kolegům v dobrém připomenout, že program Tomia Okamury a jeho osobnost byly hlavním motorem, který je dovezl do poslaneckých křesel.“

Pro návrh dnes hlasovalo deset ze dvanácti poslanců Úsvitu. Za iniciativou založení nové strany má podle informací deníku Právo stát nový předseda klubu Marek Černoch. Ten teprve nedávno nahradil Radima Fialu v čele poslaneckého klubu Úsvitu. Jako jediný hlasoval proti vzniku nové strany na dnešním jednání klubu. „Byl jsem postaven před hotovou věc. (…) Podrobnosti nemám. Hlavně bych rád demokraticky svolal členskou konferenci, abychom rozhodli,“ uvedl Okamura, který avizoval, že za jiný subjekt než Úsvit ve sněmovně zasedat nehodlá.

Černoch slova Okamury o převzetí strany označil za hloupost. „Puč je, pokud část poslanců odejde k jiné straně nebo vystoupí z klubu nebo chce svrhnout předsedu. Nic takového nenastalo,“ řekl Černoch. „V tuto chvíli nevidím důvod, proč by se Úsvit rozpadal,“ dodal.

Nová strana by se podle něj měla vrátit k základním tématům Úsvitu, jako byla třeba přímá demokracie. „Já nechci být na straně rasismu a xenofobie a vnímán pouze jako ten, který tady bude šmahem řešit jenom muslimy nebo imigranty,“ poznamenal.

Chceme být národnější

Černoch by v novém uskupení chtěl více zdůraznit národní hodnoty. Partnerem nového uskupení v Evropské unii by měla být právě Národní fronta s Marine Le Penovou. „Ideovým východiskem nové strany je pozitivní, nepopulistická ochrana národních hodnot České republiky,“ řekl Petr Adam (Úsvit).

Černochovi má také vadit přetrvávající situace s malým počtem členů hnutí. Přestože má hnutí ve sněmovně čtrnáct zástupců, členem hnutí je pouze devět lidí. Podle Černocha je širší členská základna pro stranu důležitá a s odmítavým postojem k nabírání nových lidí nesouhlasí.

„V současné době nám odešlo asi 80 % sympatizantů,“ upozornil Černoch s tím, že v některých krajích už žádní nejsou, což je podle něho jasným důsledkem toho, že hnutí nepřijímá nové členy. Nová strana by tak neměla podle Černocha být pro Úsvit hrozbou, ale možností rozšířit členskou základnu i možnosti spolupráce. „Nápad, že se vytvoří integrační strana, byl vysloven již minulý rok Tomiem Okamurou,“ uvedl Marek Černoch s tím, že takováto strana by především mohla přijímat nové členy, stejně jako se integrovat s jinými hnutími. Hnutí Úsvit by tedy bylo jedním z více hnutí sdružených v nově vzniklé straně.

Dění v Úsvitu připomíná Věci veřejné, tvrdí šéf klubu ČSSD

Dění v poslaneckém klubu hnutí Úsvit, jehož členové chtějí založit novou politickou stranu, připomíná podle šéfa klubu ČSSD Romana Sklenáka situaci ve Věcech veřejných. Opoziční ODS ani KSČM štěpení Úsvitu nepřekvapilo. Komunisté se ale staví proti tomu, aby ve sněmovně vznikaly nové strany, které neprošly volbami, řekl jejich poslanec Stanislav Grospič. „Silně mi to připomíná minulé volební období a situaci v poslaneckém klubu Věcí veřejných. Myslím si, že to, co se děje v těchto dvou klubech, je velmi podobné,“ uvedl Sklenák.