O přesídlení z Ukrajiny už projevilo zájem přes 160 krajanů

Praha – Závazný zájem o přesídlení do Česka z Ukrajiny má k dnešnímu dni 164 krajanů. K návratu do bývalé vlasti se přihlásili v Oděse, kde ministerstvo zahraničí zřídilo dočasné konzulární oddělení. První skupina navrátilců by do země mohla přijet začátkem března. „Přeprava může probíhat individuálně, ale samozřejmě předpokládáme - a v tuto chvíli už registrujeme zájem o transfer leteckým speciálem,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Čeští krajané se do černomořského přístavního města na jihu Ukrajiny sjíždějí převážně z východu a jihu Ukrajiny. Sobotkova vláda chce do České republiky dostat i krajany z Doněcké oblasti, kde svádí boje ukrajinská armáda s ruskými separatisty. K řešení situace krajanů, především takzvaných volyňských Čechů, loni vládu vyzval prezident Miloš Zeman.  

Dočasné konzulární pracoviště bylo v Oděse otevřeno minulé pondělí a v provozu má zůstat do pátku. Vyčleněno pro něj bylo devět úředníků ministerstev zahraničí a vnitra, včetně cizinecké policie. Ti mají vydávat potvrzení o českém původu žadatelů a vyřizovat žádost o povolení k trvalému pobytu v České republice. Než krajané povolení dostanou, musí především doložit svůj český původ.     

Ukrajinští Češi mají možnost se přesunout i s rodinnými příslušníky. V prvních měsících jim bude ve staré vlasti pomáhat Arcidiecézní charita, jejíž zástupci na oděském pracovišti rovněž působí.