ČT: Zakázky pro DPP připravuje člověk napojený na Rittiga

Praha – Pražský dopravní podnik (DPP) se chystá omezit najímání externích právníků. Oznámil to týden poté, co vyšlo najevo, že smlouvy s některými z nich prověřuje protikorupční policie. ČT navíc zjistila, že pro firmu stále pracuje advokát Vít Plichta, kterého dříve zaměstnávala dvorní právní kancelář lobbisty Ivo Rittiga.

Události: Problémy s právníky v DPP (zdroj: ČT24)

Policie v současné době prověřuje stavební firmy i advokáty, kteří v posledních dvou letech připravovali soutěže pro pražský dopravní podnik. Firma chce do budoucna s najímáním právníků skončit. „Právní odbor prošel personálními změnami s důrazem na zajištění právních služeb 'vlastními silami',“ uvedl dopravní podnik ve svém vyjádření.

DPP ale zároveň přiznává, že za dva roky pro něj celkem 16 soutěží chystala Advokátní kancelář Brož, Sedlatý. Ta pro zakázky využívá zejména advokáta Víta Plichtu – bývalého zaměstnance kanceláře Šachta and Partners napojeného na lobbistu Ivo Rittiga, který je sám stíhán kvůli předraženému tisku jízdenek. Právě i zakázky, na nichž pracovala kancelář Brož, Sedlatý, nyní prověřuje policie a zajímá se i o sedm stavebních firem.

Současného vedení DPP se týká také prověřování okolností vyplacení desetimilionové provize firmě Parles, která vyjednávala podmínky pro zakázku na nákup tramvají. Najala si na to bývalého experta ministerstva financí pro arbitráže Radek Šnábla – v minulosti pravomocně odsouzeného za krácení daně.

Nová pražská koalice nedávno vyměnila dozorčí radu dopravního podniku, podle některých radních se může vyměnit i jeho vedení. „Je to v kompetenci dozorčí rady, ale nevylučuju, že ty změny určitě budou, protože nám byly avizovány,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dosavadní ředitel dopravního podniku Ďuriš je ve funkci teprve rok a půl za posledních pět let se v tomto křesle vystřídali už čtyři lidé.