Soud rozhodl o samostatném projednání tří obviněných v Rathově kauze

Praha - Krajský soud v Praze dnes v kauze exhejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) vyloučil z hlavního líčení tři případy k samostatnému projednání. Důvodem jsou zdravotní a jiné problémy na straně advokátů. Soudce tím chce řízení uspíšit. Proti rozhodnutí nelze podat stížnost, později je ale možné případy znovu sloučit do jednoho řízení.

Události ČT: Další komplikace v případu Ratha (zdroj: ČT24)

Rath se z dnešního termínu omluvil. Rozhodnutí se týká Lucie Novanské ze společnosti ML Compet, která podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry, a manažerů společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Jejich firma se podílela na stavební zakázce, kterou údajně provázela korupce.

Obhájkyně Novanské se z dnešního termínu omluvila a chtěla odročení i dalších jednání, protože prý potřebuje s rodinným příslušníkem do nemocnice. Advokát Mladého se omluvil dnes ráno kvůli náhlému zdravotnímu problému, zároveň však měl plnou moc i pro zastupování Drážďanského, s čímž jehož právník počítal. 

Senát soudce Roberta Pacovského oba obžalované vyloučil k samostatnému projednání a Novanské nabídl, ať se během přestávky domluví s některým z dalších obhájců, zda od ní převezme plnou moc. Novanská nakonec u právníků neuspěla. Pacovský tedy vyloučil z hlavního líčení trojici obžalovaných dohromady. Soudce tvrdí, že tento krok „poslouží k uspíšení věci a aby nebylo zmařeno další řízení.“

Rathův případ

Květen 2012: V polovině měsíce policisté zadrželi poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. Měl u sebe sedm milionů korun a vyslechl si obvinění z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu zámku v Buštěhradě. Dva dny po zadržení skončil ve vazbě, vystoupil ze sociální demokracie a vzdal se hejtmanské úlohy. Kromě toho policisté začali stíhat i další lidi, mj. Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.

Červen 2012: Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním; k dalšímu stíhání ho pak vydala v září, protože policie během léta rozšířila obvinění o korupci při zakázkách ve středočeských nemocnicích.

Březen 2013: Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných. Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.

Duben 2013: Státní zástupce Petr Jirát podal soudu obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.

Srpen 2013: Košatý středočeský případ začal projednávat Krajský soud v Praze. Rath v soudní síni zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil; vinu odmítli Pancová i Kott. Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.

Listopad 2013: Vrchní soud propustil Ratha i Kotta po roce a půl z vazby; Pancová byla z vazby propuštěna už v září.

Leden 2014: Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. Podle verdiktu pražský vrchní soud nepřihlédl k argumentaci obhajoby a řádně nezvážil možnosti nahrazení vazby jiným opatřením. Loni v lednu se také poprvé konalo soudní líčení bez Rathovy přítomnosti. Ex-hejtman o to požádal soudce kvůli tomu, aby mohl ve své ordinaci zaskočit za nemocnou kolegyni.

Říjen 2014: Kvůli Rathově nemoci nemohl soud pokračovat v hlavním líčení. Původně bylo naplánované právě do října, následné absence obhajoby či obžalovaných kvůli zdravotním problémům ale soudní státní opakovaně blokovaly. Na konci prosince 2014 soud rozhodl, že se k případu vrátí počátkem února 2015.

Únor 2015: Krajský soud se k Rathově kauze po zhruba čtvrtleté přestávce vrátil. Na programu jsou nyní výslechy soudních znalců a svědků. Na období mezi 3. únorem a 13. březnem naplánoval soud v kauze Rath celkem dvacet líčení, není ale jasné, kolik se jich opravdu uskuteční. Líčení naplánované na 3. a 4. února muselo být zrušeno kvůli nemoci advokátky Barbory Barcalové.